Патрульні пояснили, як і за що штрафуватимуть “євробляхарів”

30.11.2018 / Новини

Закон 8487 про єврономери, який нещодавно вступив у дію, стосується розмитнення та не пов’язаний безпосередньо з діяльністю патрульної поліції. А от закон 8488 вносить зміни в діяльність патрульних щодо тих, хто вимоги законів порушує.

Про це у Facebook повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Із його слів, будь-які автомобілі на іноземній реєстрації можуть знаходитися в Україні чи “у митному режимі транзиту”, чи “у митному режимі тимчасового ввезення”. Перше – це автомобілі, які проїжджають країною, друге – автомобілі, що використовуються всередині країни тимчасово. Обидва режими мають визначені проміжки часу, за порушення яких передбачені штрафи.

По-перше – штрафні санкції за порушення строків переміщення транспортних засобів особистого користування в митному режимі транзиту значно збільшуються, зокрема за перевищення строку, але не більше однієї доби, – 170 грн. або попередження; від однієї доби до 10 діб – 3 400 грн; від 10 до 20 діб – 8 500 гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, а більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тисяч гривень або ж конфіскація автомобіля за рішенням суду.

По-друге – штрафні санкції за порушення строків переміщення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення в митному режимі тимчасового ввезення також значно збільшено, а саме за перевищення строку не більш ніж на три доби – 850 грн або попередження; від 3 до 10 діб – 5100 грн; від 10 до 20 діб – 17 тисяч гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тисяч гривень або конфіскація автомобіля за рішенням суду.

По-третє – запроваджується автоматизований обмін інформацією між фіскальними органами, Державною прикордонною службою та Національною поліцією. І коли він запрацює, патрульні зможуть в автоматичному режимі перевіряти, коли та ким ввезений автомобіль з іноземними номерами.

По-четверте – встановлюється новий вид відповідальності за передачу транспортного засобу особистого користування (“тимчасово ввезеного на митну територію України” чи “поміщеного у митний режим транзиту”), у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України (чи не поміщувала його у митний режим транзиту), а так само за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні (наприклад – таксі).

Як саме патрульна поліція буде все це реалізовувати?

Новий закон вводить нові механізми і зміни до основоположної нормативки, якою керується поліція:

1) У статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення запроваджується адміністративна відповідальність за керування водієм транспортним засобом, стосовно якого порушено строки його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, у вигляді штрафу у розмірі 8 500 гривень, постанову про що виноситиме сам поліцейський, а у випадку повторності протягом року – 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого (в такому випадку розгляд справи здійснюватиметься судом).

2) Положення ст. 16 Закону України “Про дорожній рух” доповнено обов’язками водія не порушувати строки тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту транспортного засобу особистого користування, не використання тимчасово ввезений транспортний засіб для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, не передаватит його у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту. Також до транспортних засобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, запроваджено вимогу їх державної реєстрації протягом десяти діб з моменту такого ввезення. Ця вимога зобов’язує користуватися автомобілем тільки того водія, що ввіз цей автомобіль на територію України.

3) У статті 35 Закону України “Про Національну поліцію”, де визначені підстави для зупинки поліцейським транспортного засобу у кількості дев’яти пунктів, введено десятий пункт – зупинка авто на іноземній реєстрації задля виявлення передачі транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України (або не поміщували в митний режим транзиту).

Одночасно запроваджено обов’язок поліцейського зупиняти транспортні засоби, якщо існує інформація про порушення власником транспортного засобу митних правил, або якщо безпосередньо транспортний засіб є об’єктом порушення митних правил.

Зі слів Білошицького, новий закон про автомобілі на іноземній реєстрації впливає не тільки на дорожню ситуацію чи фіскальну складову. Він має припинити безконтрольну передачу у володіння автомобілів вже всередині країни та значно ускладнити життя тим, хто хоче використати ці авто в протиправних діях, зокрема під час вчинення кримінальних правопорушень.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*