Орієнтир – 23,5: експерти розповіли, яким буде курс долара у грудні

08.12.2019 / Новини

Тиждень завершився новим обвалом безготівкового долара. До закриття міжбанківських торгів 6 грудня його курс впав на 10 копійок, і зупинився в рамках 23,70-23,73 грн / $. Всього за тиждень американська валюта втратила 22 копійки.

“Американець” не тільки пробив психологічну позначку 24,0 грн / $, але й став стрімко наближатися до нових мінімумів.

Про це пише Микола Богдановський для СТРАНА.ua.

На ті ж 10 копійок вчора, 6 грудня, опустилася середня ціна готівкового долара: на продаж – до 23,80-23,90 грн / $, на покупці – до 23,60-23,65 грн / $.

На курс натиснули з двох сторін: імпортери перестали активно скуповувати долар, а експортери продають його як божевільні. Досі на продажу валюти стояли в основному українські корпорації, а сьогодні до них приєдналися ще й іноземці.

Для обвалу курсу долара в останній тиждень було чотири причини:

  1. Низький попит на валюту з боку бізнесу, який чекає максимального просідання курсу і хоче купувати американську валюту за мінімальними цінами.
  2. Активні продажі долара з боку держкомпаній, включаючи НАК Нафтогаз, які, на прохання Мінфіну, перевиконують план з податків. Платять податки наперед, щоб допомогти залатати діри в держбюджеті, який уряд ризикує не виконати в грудні (в попередні місяці він також не виходив на планові показники).
  3. Заявлений Міністерством фінансів безлімітний аукціон з розміщення гривневих держоблігацій на 4 роки в майбутню середу. Ця новина спровокувала ефект бомби, що розірвалася, і вилилася в потужну хвилю валютних розпродажів. Якщо вчора їх влаштовували в основному наші експортери, то сьогодні до них приєдналися ще й іноземці, які хочуть купити облігації.
  4. Активний валютний розпродаж провокувався розголошенням інсайдерської інформації про безлімітний продаж облігацій.

Хто влаштував валютний скид

Нерезиденти продавали долар, тому що розуміли, що їм буде потрібно багато гривні в майбутню середу для купівлі держоблігацій. Вони знову стануть головними покупцями ОВДП. А українські корпорації стали готуватися до обвалу курсу долара, який ось-ось влаштують іноземці. Тобто вони продавали валюту, розуміючи, що вона подешевшає, і намагалися мінімізувати свої втрати – позбутися “американця” поки його курс ще більше не впав.

Великі валютні розпродажі почалися ще 5 грудня, коли обсяг торгів на міжбанку досяг $ 220 млн і Нацбанк викупив $ 30 млн. А потужний сплеск припав на 6 грудня: загальна сума угод перевалила за $ 300 млн, а регулятор поставив новий рекорд з купівлі за добу – придбання оцінили від $ 190 млн до $ 200 млн.

Ніхто, крім Нацбанку, не зміг поглинути великий обсяг. Йому здавали долар попри те, що він протягом торгів знижував курс угод:

• 23,74 грн / $
• 23,72 грн / $
• 23,72 грн / $
• 23,70 грн / $

Стихійні розпродажі та інсайд

Не обійшлося і без зловживань. Офіційна інформація про те, що розміщення ОВДП буде безлімітними (саме слово “безлімітний” підірвало ринок) з’явилася  ввечері 5 грудня після закриття міжбанку. Однак перші розпродажі почалися ще вранці того ж дня.

“Це підтверджує факт зливу інсайдерської інформації. Ключові гравці ще вчора знали, що буде безліміт, і що розміщення держоблігацій буде в рази більше звичних 2,5-3 млрд грн. Розуміли, що під них зайде багато долара. За попереднім прогнозом, загальний обсяг розміщення ОВДП у вівторок може скласти 7-10 млрд грн. Мінфін чітко дав зрозуміти, що йому потрібно дуже багато грошей”, – зазначив фінансовий експерт Василь Невмержицький.

Відомо, що уряд планує в грудні зайняти на борговому ринку додаткові 16,4 млрд грн, щоб закрити бюджетну діру, яка виникла через невиконання планів з бюджету. До новорічних свят в Україні залишилося три розміщення Мінфіну. Очікується, що найбільше станеться наступного вівторка (10 грудня) – поки західні інвестфонди не почали згортати позиції перед католицькими різдвяними канікулами. А 17 і 24 грудня наша влада позичить менші суми – по 2-3 млрд грн.

“Великого попиту на ОВДП в найближчий вівторок чекають через заявлений Мінфіном безлімітний статус розміщення. А ще через те, що воно відбудеться саме перед засіданням монетарного комітету Нацбанку, який вже в найближчий четвер може знизити розмір своєї облікової ставки, щоб підштовхнути кредитування в країні. Думаю, її можуть опустити навіть на 1 % (до 14,5 % річних). Це розуміють і інші учасники ринку. Так само вони знають, що ставки з ОВДП прив’язані до облікової ставки НБУ, тож усвідомлюють, що 10 грудня може бути останній шанс отримати вигіднішу ставку по паперах від Мінфіну. Тому і передбачають великий попит на них і суттєвий захід долара в Україну”, – пояснив ситуацію начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Що буде з курсом долара в грудні

Подальший рух курсу долара буде безпосередньо залежати від наповнення держбюджету та аукціонів Нацбанку. Чим більше буде позичати уряд, тим сильніше буде зміцнюватися гривня і падати долар.

“Думаю, що в понеділок, 9 грудня, міжбанк відкриється десь в районі 23,65-23,72 грн / $. Вітчизняні корпорації можуть продавати валюту на очікуваннях щодо зміцнення гривні, а нерезиденти можуть готуватися до покупки ОВДП. Тому долар може продовжити і далі дешевшати”, – спрогнозував Гриненко.

У той же час фінансисти не виключають і сюрпризів від Мінфіну, незважаючи на поганий стан держбюджету. А також говорять про вплив політичного чинника – перемовин президента Володимира Зеленського з Володимиром Путіним.

“Якщо обсяг розміщення ОВДП дійсно дійде до 10 млрд грн або перевищить його, то долар на міжбанку цілком може впасти і до 23,5 грн / $. Але якщо обсяг розміщення раптом виявиться звичним – в межах 3 млрд грн – то ринок може “відстрелити” в іншу сторону. Тоді курс швидко повернеться до 24,0 грн / $ і навіть перетне цю позначку. Від Мінфіну залежить дуже багато. А ще від зустрічі президента України в Парижі в рамках Нормандської четвірки, вона буде психологічно тиснути на валютний ринок. Якщо іноземці почнуть його розгойдувати активніше, ніж раніше, з самого понедельніка – це означатиме, що у них вже є якийсь політичний інсайт”, – впевнений Василь Невмержицький.

23,5 грн / $ вважається новим психологічним мінімумом для долара. Банкіри говорять, що нижче за цю позначку його ціна не повинна впасти в найближчі кілька тижнів. Чи збережеться вона до кінця грудня і 2019 року – буде залежати від політичних викладок.

Адже в Україні, як і раніше, залишаються не виведеними виплати Мінфіну за останнім випуском ОВДП (близько 5 млрд грн). Вони можуть бути перевкладені в нові випуски облігацій і не позначитися на міжбанку і курсі. А можуть виводитися і провокувати відкат до 24,0 грн / $ і вище.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*