Опалювальний сезон-2018: підвищують тарифи, субсидії “скручують”

10.10.2018 / Новини

Майже половина українських родин цієї зими, так само, як і попередньої, отримували комунальні субсидії. Одночасно зростали борги за “комуналку”.

Проте 2019 рік може стати першим роком, коли бюджеті видатки на субсидії будуть зменшені. Про це повідомляю ВВС.

Український уряд запровадив субсидії на оплату комунальних послуг у 2015 році – після першого значного зростання тарифів. Субсидію – часткове покриття витрат державою – отримують ті родини, у яких комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

З того часу вони лише зростали, аж поки у 2018 не сягнули понад 70 млрд грн.

Проте згідно із проектом бюджету на наступний рік, у 2019 уряд планує виділити на субсидії трохи більш ніж 55 млрд грн.

При цьому уряд так само планує підвищити ціну на газ для населення, що, очевидно, призведе і до зростання тарифів на гарячу воду і опалення.

В уряді кажуть, що одне одному не суперечить.

По-перше, наступного року вже точно має відбутися монетизація субсидій – виплати “живими грошима”, які, за задумом, мають забезпечити державну допомогу у сплаті комуналки лише тим, кому ця допомога потрібна.

По-друге, у березні наступного року уряд планує підвищити пенсії, тобто зростуть доходи тієї категорії українців, яким важче платити повну вартість комунальних послуг.

Але якими б не були обсяги субсидій, вони все одно є меншими, ніж ті суми, які бюджет, а отже, і платники податків, витрачали на “низькі” ціни на газ для населення у всі попередні роки, покриваючи дефіцит “Нафтогазу”.

За підрахунками уряду, останні 10 років такої практики коштували бюджету 53 млрд доларів. А це поки що набагато більше, ніж витрачено на субсидії.

Готуючись до монетизації субсидій у 2019, уряд також перевірив субсидіантів та дещо змінив правила отримання субсидій.

Уряд позбавить субсидій власників великих квартир, нових авто та фіктивних безробітних

Після цього, за офіційною статистикою, кількість тих, хто отримує комунальні субсидії, зменшилася. Так само, як і загальна сума субсидій.

За даними Державної статистичної служби, за січень-серпень 2018 року сума, призначена на компенсації витрат домогосподарств на оплату комуналки, зменшилася на 2,3 млрд грн у порівнянні з тим самим періодом 2017 року.

Скоротився середній розмір субсидії – у серпні він становив 96,5 грн. У квітні, на кінець опалювального сезону, середня субсидія становила 310 грн.

Зменшилася і кількість родин, які отримують субсидії. Якщо на кінець минулого опалювального сезону у квітні вона становила 6,747 млн домогосподарств – 45% від усіх в країні, то у серпні, за даними Державної статистичної служби, вона скоротилася до менше, ніж 2,5 млн домогосподарств (2,438 млн).

Загалом за січень-серпень 2018 року по субсидії звернулися 4,244 родини, а отримали їх – 2.947 млн домогосподарств.

Втім, із початком опалювального сезону ці цифри можуть знову зрости, адже влітку не треба платити за опалення, яке “заважує” більшу частину загальної платіжки.

Якщо ж порівнювати дані щодо субсидій у найнапруженіший період опалювального сезону – у січні – то різниця не є такою значною.

У січні 2017 субсидії отримували майже 41% українських домогосподарств, а у січні 2018 – майже 42%. Проте середній розмір субсидії у 2018 році був дещо меншим – 1 164 грн.

Скільки родин отримують субсидії

2017-2018 роки – 6,266 млн родин отримували субсидії у січні 2018 – це 41,8% усіх домогосподарств

6,124 млн родин отримували субсидії у січні 2017 року – це 40,7% домогосподарств

2,438 млн родин отримували субсидії у серпні 2018 року

Попри це існує і багатомільярдна заборгованість за комунальні послуги. На кінець літа загальна сума боргів становила майже 38,5 млрд грн.

Більша частина припадала на борги за газ – 16,7 млрд грн, та за опалення і гарчу воду – 10,4 млрд грн.

При цьому, за підрахунками Державної служби статистики, середні нарахування у платіжках українців становили 588,6 грн на місяць.

Читайте також:

1 Коментар Опалювальний сезон-2018: підвищують тарифи, субсидії “скручують”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*