Одні можуть, а Нововолинськ ні? Чому в місті досі немає муніципальної варти

08.07.2020 / Новини

У Нововолинську відновлюється стихійна торгівля. Зокрема, попри послаблення карантинних обмежень та відкриття центрального ринку – у місті все частіше можна зустріти продавців у місцях стихійної торгівлі. Цьому сприяє і сезон – на полях у селян дозріває городина і садовина. Тож, аби заробити якусь копійку, люди їдуть до міста, щоб реалізувати свій товар.

Однак ринок усіх продавців не вміщає, оскільки згідно карантинних обмежень, між продавцями і покупцями має бути відстань щонайменше 1,5 метра, а товар – вкритий плівкою. Таким чином, все частіше селяни стають продавати свій товар у місцях, не призначених для торгівлі продуктами харчування.

Так, вже кілька років поспіль зі стихійною торгівлею борються на вулиці Перемоги, 1. Мешканці навколишніх будинків нарікають на продавців, які постійно забруднюють прибудинкову територію.

«З початком карантину торговців звісно поменшало, але зараз знову потрохи починають з’їжджатись. Ми вже давно воюємо проти цього базарчика, бо продавці лишають після себе гори сміття, ніхто не прибирає, та ще й он наші дівчата з ОСББ на клумбах висадили квіти, то одна велосипедистка кинула ровера і потовкла всі квіти. З іншої сторони – як ти будеш воювати, коли розумієш, що людина їде з села, щоб продати якусь літру молока. Ми вже звертались і до Сапожнікова, і до поліції. Якби одного-другого оштрафували, то може б і не стояли», – розповідає голова ОСББ «Добробут 1а» Світлана Бузікова.

Вона зауважила, що, в принципі, вони розуміють, що це не в компетенції поліції, адже саме міська влада мала б подбати про облаштування нормальних умов для торгівлі, або ж взяти це на особистий контроль.

Варто зауважити, що контроль за стихійною торгівлею на вулицях міста входить до повноважень муніципальної поліції.

Муніципальна поліція існує вже у багатьох містах обласного значення по всій державі. Однак, донині міська рада Нововолинська не створила такого структурного підрозділу.

У 2016 році депутатський корпус Нововолинської міськради прийняв рішення за підписом Віктора Сапожнікова звернутись до Верховної Ради з проханням ухвалити Закон України «Про муніципальну поліцію».  Проте досі це питання так і не врегульовано.

В той же час, відсутність Закону не завадила, наприклад, міській владі Луцька створити ефективну і напевно самоокупну муніципальну поліцію. Тому постає питання – а що заважало це зробити Нововолинську, де рівень злочинності та порушень законодавства на критично високому рівні?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*