Очисні споруди чи “Пан Курчак”: що смердить у центрі Нововолинська?

30.06.2020 / Новини

Зважаючи на ажіотаж серед жителів Нововолинська щодо неприємного запаху в центрі міста, журналісти “Кордону” разом із головою депутатської екологічної комісії Віктором Марчаком з’ясовували його причини. Разом із депутатом відвідали близько 10 точок довкола підприємства “Пан Курчак”, очисних споруд міста та паралельної до них траси.

На цих умовних точках, за якими орієнтується голова екологічної комісії при визначенні джерела запаху в певному районі міста, спостерігали за напрямом вітру, силою та характером запаху із різних кутів та за різною відстанню стосовно режимного об’єкту.

На місці обстеження визначили, що сморід залежить від перемін вітру (у сторону Львова чи кладовища). Зазвичай, коли нововолинці не чують запаху, це напрям в сторону Львова або Польщі.

Нагадаємо, 29-го червня “Кордон” повідомляв, що через дощі та спеку в Нововолинську засмерділися очисні споруди

“Спочатку визначається сила запаху та напрям вітру з надвітряної та підвітряної сторони підприємства “Пан Курчак”, орієнтовно за 50 метрів від будівель. Станом на 30-те червня підприємство не працює – вихідні”, — розповів Віктор Марчак.

Це підтвердили і на заправці. За 50 метрів по обох параметрах характерного запаху відходів із птахокомплексу чутно не було станом на 11:30.

Далі маршрут проліг до парадного входу очисних споруд Нововолинського водоканалу. При вході, станом на 11:37, журналісти відпочули характерний сильний запах застоєної брудної води.

Проте до самих відкритих фільтраційних полів та центрифуги – орієнтовно метрів 300.

Наступні точки виїзду пролягли дорогою спецтранспорту, де фекалії та інші відходи скидаються на центрифугу. Польовий шлях проходить паралельно розташуванню очисних споруд, відстань до них – орієнтовно 20 метрів.

По дорозі журналісти відчули сморід із фільтраційних полів: вони розташовані близько 30-40 метрів від шляху. Запах утримують ще дерева та кущоподібна рослинність.

“Те, що лишається на фільтраційних полях, пізніше використовують для удобрення грунту”, – розповідає Віктор Марчак.

За декілька метрів від фільтраційних полів повертаємо ближче до очисних споруд, де відкриті стокові води.

І дивно, але буквально метрів за 50 знову вирує той знайомий “болотно-іржавий” запах, трохи слабший, ніж відчувався на парадному вході до об’єкту.

До джерела запаху – 150-200 метрів. Змінювався і напрям вітру.

За поворотом, повертаючись назад, паралельно до фільтраційних полів – той же запах “дохлятини”, який чули нововолинці в центрі міста, станом на 12:40.

Аби перевірити свої розрахунки, наступні точки — на трасі у напрямку до Львова. Перша точка — зупинка на узбіччі траси Р-15 прямо паралельно навпроти об’єкту. Станом на 13:18 сильного стороннього запаху журналісти не зафіксували. Далі — хутір села Осмиловичі.

При в’їзді — стихійне сміттєзвалище з будівельними відходами, на верхівці якого власноруч встановили табличку “Вивіз сміття ЗАБОРОНЕНО”. Звідси від очисних споруд – 1,5-2 кілометри. Сторонніх запахів станом на 13:20 там не зафіксували.

Далі перевірили наявність смороду біля в’їзду до Новолинська зі сторони Львова, біля пам’ятника шахтарю.

Станом на 13:30 там відчувався сильний запах трьох видів. На нього й скаржаться нововолинці в прилеглих районах.

Також поспілкувалися із працівниками автозаправки — вони перші, хто потрапляє під “ароматичний удар”. Ті підтвердили, що потягнуло від очисних споруд.

Що стало зрозуміло: далекий запах із фільтраційних полів у місті та запах із підприємства “Пан Курчак” дійсно схожі та їх можна сплутати, якщо ви не знайомі із концентрованими “ароматами” каналізації в масштабах не одного приватного обійстя, а цілого міста. Проте, знаходячись поблизу фільтраційних полів сумнівів не виникає – відходам птахокомплексу характерний відмінний запах тваринного походження.

Зазначимо, що подібне явище нововолинці також спостерігали 29-30-го червня 2019-го року, писали місцеві ЗМІ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*