Обмілів Світязь, Вісла, Рейн: зневоднення водойм на материку — глобальна проблема

04.09.2019 / Новини

В Україні раптово й катастрофічно обмілів Світязь, у Польщі — річка Вісла, а в Німеччині — Рейн: зневоднення водойм набуло глобального материкового значення.

Лише лінивий користувач соцмереж не перепостив нинішнього літа публікації щодо обміління Світязю. Шукали крайніх і винних, звично дорікали в бездіяльності владі, натякали на сусідів-білорусів. Та чомусь мало хто говорив про те, що ця екологічна проблема стосується не лише України. Вона глобальна.

Інтенсивні зміни клімату у світі призводять до трансформації звичних ландшафтів. Наслідки цих змін вже стають критичними і набули ознак глобальної екологічної катастрофи. Надзвичайною кліматичною ситуацією на нещодавньому саміті G7 назвав все, що відбувається, глава ООН Антоніу Гутерріш, – йдеться у сюжеті Сфери.ТВ.

Занепокоєні катастрофічним всиханням своєї головної водної артерії – річки Вісла – сусіди-поляки. Причини називають різні, та найпоширеніша з них – спека та відсутність опадів. Стрімко падає рівень води в найважливішому водно-транспортному шляху Німеччини – річці Рейн. Причини ті самі, і є підстави вважати, стверджують вчені, що слід готуватися до гіршого.

Прояви цієї проблеми маємо і на Волині. Зокрема, змінює звичні обриси один із символів краю – озеро Світязь. Навколо цієї теми точиться багато розмов та маніпуляцій. Чи не щодня моніторить ситуацію науковий відділ Шацького національного природного парку.

“Зараз якраз і спостерігаємо таке аномальне обміління озера Світязь. Таке явище вже було в 15-му році, це передусім нерівномірність випадання опадів. Опади цього року в нас практично випадали весною, а в літній період їх не було”, – зазначив Василь Матейчик, заступник директора, начальник наукового відділу Шацького НПП.

Якщо зауважити ще й те, каже Василь Матейчик, що площа водозабору Світязю обмежена і притоку немає, адже маємо дві величезні меліоративні системи, а це Копаївська та Верхня Прип’ять, то наповнюватись озеру практично нізвідки.

“Ми, звичайно, моніторимо ситуацію. У нас є свердловини, де ненапірні ґрунтові води, і будемо казати, що відповідно до випадання опадів йде коливання. Тобто підйом води або опускання. Як будуть стабільні дощі, рівень відновиться”, – пояснив Матейчик.

Фахівці національного парку кажуть, що для ефективнішого дослідження екологічної ситуації гостро потребують сучасного обладнання та додаткових ресурсів. А ще наголошують на необхідності об’єднання зусиль всіх державних служб і структур задля оперативного реагування на кліматичні загрози та виклики.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*