Обміління озера Світязь не є критичним, – науковці

16.11.2018 / Новини

Науковці стверджують, що обміління озера Світязь, на яке нещодавно звернули увагу, не є критичним.

Про це вони говорили під час семінару в рамках проекту “Екосистемна адаптація та регіональний сталий розвиток шляхом розширення можливостей біосферних резерватів України”, – інформує Район.Шацьк.

Провідний науковий співробітник Шацького НПП Петро Юрчук запевнив, що наразі немає причин бити на сполох через обміління водойми. Він пояснив, що рівень води в озері час від часу знижується через підвищення температури повітря, зсув сезонів (тепла осінь, зима і холодна весна) і відсутність, як на даний час, опадів.

“Піщані коси, які зараз можна спостерігати на озері Світязь, з’являються якщо не щороку, то через рік-два. Найнижчий рівень води у водоймі був зафіксований у 2015 році – з показником 0,8. Зараз цей показник становить 0,17, тобто він ще далекий від критичної межі”, – запевнив він.

Щодо інших озер Шацького району, то там зменшення об’ємів водного плеса не зафіксовано. Втім, на озерах Люцимер, Кримно, Острів’янське і Пулемецьке функціонують регулюючі споруди. Про необхідність будівництва такої водопереливної споруди або шлюза-регулятора на Світязі неодноразово говорилося, проте реалізувати ці плани досі не змогли.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*