Обміління Світязю: експерти прогнозують, за яких умов повернеться вода в озеро (ВІДЕО)

07.06.2020 / Новини

Із чим пов’язане обміління Світязю, як рятуватимуть водойму та коли на Шацькі озера повернеться вода?

Про це йшлося в ефірі UA: Волинь, інформують Волинські новини.

Нагадаємо, вперше інформація про те, що Світязь висихає, з’явилася на початку липня минулого року. Тоді, за даними держекоінспекції Волині, рівень води впав до 38 сантиметрів, а вода від берега відійшла на 20–90 метрів.

Керівник управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації Валентин Кухарик розповів, що робоча група з порятунку Шацького поозер’я була створена в листопаді 2019 року, а нещодавно – на початку червня – відбулося друге засідання цієї групи.

Наслідком роботи групи стало напрацювання концепції з порятунку озера авторства Інституту водних ресурсів і меліорації.

Установа виокремила п’ять основних причин обміління Світязю: кліматичні умови, інтенсивне водокористування, застаріла та неефективна меліоративна система, можливий вплив Хотиславського кар’єру, недосконалість управління та недотримання водного законодавства.

Як зазначив керівник Регіонального офісу водних ресурсів в області Назарій Поліщук, фактично Світязь почав міліти ще у 2015 році, а активна фаза припала на 2018 рік.

«Озеро міліло й у 2019 році, тому цьогоріч зафіксовано найнижчий рівень води в озері – це 93 сантиметри відносно нуля. Зараз ми бачимо незначне підвищення рівня води внаслідок дощів – на чотири сантиметри. Насправді це величезна маса води – близько мільйону метрів кубічних води. Водність у озері збільшилася на пів відсотка. Якби дощів не було, рівень води впав би», – сказав Назарій Поліщук.

Та додав, що опади також посприяли підняттю води в річці Стир на 30 сантиметрів.

Назарій Поліщук акцентував, що обміління Світязю – це проблема не тільки всеукраїнського характеру, а й світового:

«На фоні глобального потепління відбувся перерозподіл атмосферних мас. Ми отримали на Землі ділянки з інтенсивними опадами чи з посухою. Зараз, наприклад, пустелі збільшують свою площу».

Він пояснив, що озеро Світязь – карстового походження і значна частина його площі належить до мілководдя.

«Якщо рівень води падає на 1%, то площа водного дзеркала оголяється не на 1%, а на 3%… На сьогодні Регіональним офісом водних ресурсів здійснюються заходи з питань утримання води в Копаївській осушувальній системі.

Ми замовили проєктно-кошторисну документацію щодо ремонту цієї системи. Її довжина становить приблизно 235 кілометрів, із яких 183 кілометри відносяться до внутрігосподарської мережі. Ці заходи дозволять наповнити озеро водою на п’ять сантиметрів», – сказав Назарій Поліщук.

За його словами, якщо цьогорічне літо виявиться посушливим, то, відповідно, підвищуватиметься показник інтенсивності випаровування, тож за недостатньої кількості атмосферних опадів озеро мілітиме й надалі.

«Озеро Світязь дуже вибагливе, адже має дуже малу площу водозбору. Джерелом води в озері є лише природній шлях. Якщо говорити про раціональне природокористування, то гідротехнічні заходи покликані зберегти те, що є, а не створити – воду неможливо створити. Тобто оптимальним вирішенням є природній шлях і продумане раціональне водокористування», – наголосив експерт.

Він відзначив, що вода в озері зможе дійти до рівня попередніх років за умови, якщо все літо буде таким дощовим, як цьогоріч на початку червня.

«Якщо цьогорічна зима буде зі снігом, то наступної весни ми зможемо уникнути гідрологічної посухи, отримаємо весняне водопілля і ситуація помітно покращиться. У 2020 році не було чому танути і це величезний виклик усім водоймам – водосховища Волині наповнені водою лише на 75%», – зауважив Назарій Поліщук.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*