Німецька делегація завітала до Шацька

16.11.2018 / Новини

Зміни клімату і його вплив на екосистемну адаптацію обговорили на семінарі науковці, влада, представники Шацького національного природнього парку, громадські активісти та делегація з Німеччини.

У Світязі відбувся перший семінар у рамках німецького проекту “Адаптація на основі екосистем та сталий регіональний розвиток”, – інформує прес-служба нацпарку.

Мета проекту: інтегрувати підходи ЕА до національного та регіонального планування та провести ряд заходів, що ведуть до краще адаптованого землекористування та широкомасштабного стійкого розвитку.

Відкрила семінар директор ШНПП Марія Христецька, зазначивши, що екосистеми зазнають надмірного використання, незбалансованого землекористування та все більше страждають від змін клімату, зумовлюючи цим порушення функціонування екосистем та підвищення їхньої вразливості.

Детальніше про проект і партнерів розповіла представник німецької делегації та фонду Міхаеля Зуккова Іна Роман:

“Проект запланований на три роки і розпочався вже в липні. Ми проводимо різноманітні семінари для підвищення обізнаності населення, зустрічі з науковцями та причетними людьми, аби не тільки провести загально-наукове дослідження і розробити стратегію, а й надати пропозиції щодо політики інтеграції, тобто рекомендації для змін в українському екологічному законодавстві”.

Про гідрологічну ситуацію озера Світязя доповів провідний науковий співробітник ШНПП Петро Юрчук. За його словами, основна причина обміління водойми – це низька кількість опадів. Ці дані підтвердили і німецькі колеги. Проте, ситуація ще не є критичною, вважає Петро Юрчук.

Свої думки щодо обміління Світязя і виходу з ситуації озвучили і представники влади, зокрема голова Шацької районної ради Сергій Карпук, голова екологічної комісії Шацької районної ради Олександр Наумич, Світязький сільський голова Микола Цвид.

Наприкінці семінару представники Шацького лісового коледжу ім.В.Сулька запросили німецьких представників провести семінари і поспілкуватися зі студентами навчального закладу.

До слова, німецька делегація перебуватиме у Шацьку до кінця тижня. Впродовж цих днів подібні семінари проведуть і для інших громад району.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*