Незрячі Шацького району обговорили проблемні питання і насолодилися творчістю землячки

08.04.2016 / Новини

Минулого тижня незрячі Шацького району взяли участь у зборах, які організував і провів Ігор Мороз, голова правління організації Українського товариства сліпих Любомльського і Шацького районів. Людей із вадами зору прибуло небагато. Всього ж у районі проживає 21 інвалід цієї категорії.

Секретар організації Алла Гуряк коротко ознайомила присутніх з результатами звітно-виборчої конференції, яка нещодавно відбулася в м. Любомль. Пані Алла представила голову, яким знову став Ігор Мороз, новий склад правління та трьох робочих комісій, дві з яких очолили жителі Шацького району Костянтин Чесноков та Микола Дрозд.

Місцеві члени УТОС беруть активну участь у культурному житті краю. Так, незряча з Любомльського району Лідія Конашук стала учасницею обласного читацького конкурсу. Зараз триває пошук талантів на участь у вокальному конкурсі.

Людей з вадами зору чекають у Боярському будинку відпочинку Київської області. Відпочинок там безкоштовний, варто лише подати заяву і необхідні довідки.

Ігор Мороз подякував Шацькій районній раді за виділені 2000 грн матеріальної допомоги для інвалідів зору. Любомльські незрячі у цьому плані є більш обділеними. Загалом же, з його слів, організація УТОС є бідною, матеріальна допомога для людей з вадами зору – незначною.

Перед присутніми виступив Володимир Голядинець, директор територіального центру соціального обслуговування Шацького району, який повідомив про те, що при центрі створюється нове відділення організації грошової та матеріальної допомоги найменш захищеним верствам населення, до яких входять і незрячі. Для таких людей діятиме пункт речей, які були в користуванні, зокрема одягу, взуття і навіть посуду, електротоварів, меблів.

Працюватиме бригада, яка різатиме дрова, коситиме подвір’я тощо. А з часом надаватиме послуги і перукар. Перед незрячими виступили також Наталія Балик, головний спеціаліст управління Пенсійного фонду в Шацькому районі, та Наталія Голядинець, начальник відділу соціальних виплат управління соціального захисту Шацької РДА.

Костянтин Чесноков озвучив найактуальніші питання, які необхідно першочергово вирішити. У його виступі йшлося про важливість створення місцевого радіомовлення, облаштування зупинки на вимогу на трасі біля нового селищного кладовища, вчасного поновлення пішохідних переходів у центрі Шацька. Також Костянтин Петрович наголосив, що має намір звернутися від імені членів УТОС Шацького району до священиків Шацького благочиння з проханням надавати незрячим допомогу продуктами харчування до великих релігійних свят. Ігор Мороз відзначив, що в Любомлі така традиція вже діє.

Збори завершилися гарним ліричним відступом, який подарував незрячим хвилини приємного відпочинку і допоміг відволіктися від проблем. Присутня на заході член правління організації УТОС Лариса Хацер, жителька Любомльського району, зачарувала всіх власними віршами про нелегку долю тих, хто не бачить, про стосунки матерів і дітей. Одну зі своїх поезій вона присвятила Костянтину Чеснокову – почесному громадянину селища Шацьк, педагогу з великим досвідом, активному громадському діячеві, до авторитетної думки якого прислухаються покоління шачан.

12967267_1702798553319480_8649738268269879217_o
Мирослава ЦЮП’ЯХ, “Шацький край”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*