Незабаром на Любомльщині розпочнеться сезон полювання на пернату дичину

28.07.2019 / Новини

У суботу, 3 серпня о 16.00 год. у лісах району пролунають  перші постріли, сповіщаючи про початок сезону полювання на пернату дичину, який триватиме до 27 жовтня включно.

Зрозуміло, для багатьох чоловіків це хобі, де більше важить сам процес, аніж здобич. Втім, слід пам’ятати, що ця справа регулюється певними нормами.

«Зауважу: те, що людина має мисливську вогнепальну зброю і дозвіл на право користування нею, ще не означає, що вона може полювати, де і коли заманеться, — каже голова районної організації українського товариства мисливців і рибалок (УТМР) Олександр Мікульський. — При собі також слід мати посвідчення мисливця, щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень Правил полювання, відстрільну картку, у разі використання під час полювання собак мисливських порід чи інших ловчих звірів і птахів — відповідний паспорт на них.

До речі, щоб отримати посвідчення мисливця, необхідно скласти відповідний іспит. Зрештою, варто пам’ятати, що слово мисливець походить від слова «мислити» — не тільки про те, щоб вполювати, а й залишити щось і для нашадків».

До слова, вже два роки діють нові штрафи за незаконне полювання, які зросли в середньому учетверо по всіх видах тварин. Такий розрахунок пояснюється тим, що браконьєр має сплатити не лише штраф, а й компенсувати кошти, які необхідно вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення знищених браконьєром тварин.

Отож, розмір стягнення за незаконне добування або знищення лося нині становить 80 тис. грн., оленя європейського — до 60 тис. грн., оленя плямистого — до 50 тис. грн., лані — до 40 тис. грн., козулі та муфлона — до 32 тис. грн.

Щодо хутрових і птахів, то за незаконно впольованого бобра доведеться розкошелитися на 10 тис. грн., зайця-русака — 8 тис. грн.; бабака, куницю — 6 тис. грн., лебедя — 4 тис. грн., галагазів, гусей, кекликів, куріпок сірих, фазанів — 2 тис. грн.

Суттєві штрафи передбачено за знищення чи пошкодження гнізд, нір, бобрових загат, інших жител тварин.

«Переконаний, таке підвищення цілком себе виправдало, — коментує Олександр Мікульський. — Звісно, браконьєрство не вдалося викорінити повністю, але фактів такого неподобства стало значно менше. Сподіваюся, з часом у наших людей повністю сформується цивілізована культура полювання, а споживацьке ставлення до природи піде у небуття».

Разом з тим, представники лісогосподарських підприємств, розташованих на території району, окрім бережливого ставлення до фауни, закликають подумати і про флору. Йдеться, зокрема, про дотримання правил пожежної безпеки у лісі — з огляду на суху спекотну погоду це досить актуально, адже загальновідомо, що мисливці полюбляють посидіти біля вогнища.

Отож, полюймо, панове, але робімо це з розумом, адже з таким напливом мисливців, як у нас, природа не в змозі самотужки відтворитися, отож слід думати й про спадок, який залишимо прийдешнім поколінням.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*