Нестача ділянок для бійців та земельні оборудки: як розпоряджаються землею у Шацькому районі

19.03.2016 / Новини, Статті

У районі, де виникали проблеми з виділенням земельних ділянок учасникам АТО та родинам загиблих, здійснювалися земельні оборудки з цінними рекреаційними територіями, – стверджує голова Шацької РДА.

Голова Шацької райдержадміністрації Ігор Корольчук нарікає на махінації із земельними ділянками на території району, а також корупційні дії низки посадовців.

Так, під час позачергової третьої сесії Волинської обласної ради 10 березня начальник Головного управління Держземагентства у Волинській області Василь Василенко повідомив, що з червня 2014 року на території області надійшло 5795 заяв про виділення земельних ділянок учасникам АТО (4 місце в державі). Розглянули та прийняли рішення щодо 3919 заяв (60,6%) на площу 1817 гектарів. У власність учасникам АТО та членам родин загиблих передали 2183 земельні ділянки на площу 969 гектарів, з них органи місцевого самоврядування та райдержадміністрації надали 1245 ділянок (48,7%). Окрім цього, для учасників АТО зарезервували 4348 гектарів.

Найбільш резонансним стало питання щодо Пульмівської сільради Шацького району. Сільська рада та районна рада категорично сприйняли питання надання ділянок для учасників АТО на своїй території. Протягом півтора року ділянки не виділялися. Для того, щоб був компроміс між територіальною громадою та учасниками АТО, 120 ділянок згодом надали учасникам АТО, які мешкають в населених пунктах Шацького району. Наприкінці лютого в Головному управлінні був створений дорадчий орган, робоча група з представників ветеранських організацій учасників АТО, які допомагають здійснювати розподіл земельних ділянок. Протягом трьох засідань прийняли 97 наказів (з 310 заяв ухвалено 217 наказів).

Нагадаємо, що раніше на те, що заяви бійців на отримання ділянок під садівництво вчасно не реєстрували, розповідав учасник АТО В’ячеслав Савчук.

Своєю чергою, голова Шацької райдержадміністрації Ігор Корольчук розповів, що 29 лютого відправив лист Петру Порошенку. У листі йдеться про те, з моменту його призначення на посаду голови Шацької РДА від учасників АТО надійшло 366 заяв про надання земельних ділянок. Надано 175 дозволів на розробку проектів землеустрою щодо виділення земельних ділянок. У приватну власність передали 109 ділянок. У Пульмівській сільраді зареєстрували 291 заяву, з них 117 заяв від учасників АТО зареєстрували за місцем проживання у Шацькому районі та чотирьох родин загиблих військовослужбовців. Видано 120 наказів Головного управління про надання дозволів на розробленні проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, з них одному іногородньому. Затвердили 54 проекти землеустрою та передали у власність 54 земельні ділянки. Посадовець зауважив, що до його призначення на посаду питання видачі земельних ділянок учасникам АТО на території району було досить проблемним – земельні ділянки не виділялися взагалі.

З жовтня 2014 року, з його слів, у районі було виділено 22 земельні ділянки за межами населених пунктів. Це – дуже цінні землі рекреації, які були виділені за іншим цільовим призначенням – для садівництва, а більшу їх частину видано працівникам ПП «Шацькземсервіс», яке має стосунок до Віталія Голядинця, який на той час очолював Держкомзем у районі. Факт виділення цих ділянок підтверджують відповіді з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. 10 квітня 2015 року, після того, як Ігор Корольчук зробив запит, до нього приїздив Любомльський міжрайонний прокурор Ярослав Грищенко, який радив не втручатися у це питання, тому що за ділянками «стоять дуже впливові люди». Того ж дня у будинок голови РДА, де перебували його дружина, двоє неповнолітніх дітей та неповнолітня дівчинка з Волновахи, яку родина запросила до себе на пасхальні свята, була підірвана бойова граната РГД-5. На щастя, ніхто не постраждав. Після цього Володимир Гунчик сказав голові РДА, щоб той більше не займався питаннями цих земельних ділянок. Правоохоронці не надали відповіді щодо вибуху гранати, хоча вже минуло 11 місяців від часу інциденту. Попри те, що Віталія Голядинця звільнили з посади, земельні оборудки залишаються одним із найбільш проблемних питань у районі.

Щодо ділянок для учасників АТО, з його слів, мешканці Пульмівської громади не проти надавати ділянки бійцям АТО, але проти того, що проектно-кошторисну документацію розробляє підприємець, який є шваґром Віталія Голядинця, який є добрим другом Василя Василенка.

Доповідну записку посадовця Петру Порошенку невдовзі оприлюднили у ЗМІ.

Цікаво, що невдовзі після скандальної заяви посадовця у стінах обласної ради, офіційний веб-сайт Шацької РДА припинив свою роботу. Як можна побачити, наразі на головній сторінці відображується лише оголошення «на сервері ведуться технічні роботи». Як повідомляє у соцмережі видання «Шацький край», мешканці району припускають, що причиною нібито неполадок стала доповідна записка Ігоря Корольчука, адресована Президенту України Петру Порошенку. Про причину технічних робіт, які начебто ведуться на сервері, в області не повідомляють.

Власне голова Волинської ОДА Володимир Гунчик не був присутній під час сесії облради 10 березня, тож не міг надати відповіді на зауваження, висловлені у виступі голови Шацької РДА. Досі очільник облдержадміністрації так і не прокоментував ситуацію.

Джерело

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*