Нестабільність в Україні – в десятці найбільших ризиків світу 2019

08.01.2019 / Новини

Консалтингова фірма Euraisa Group навела перелік з десяти основних геополітичних ризиків на 2019 рік.

Ситуація в Україні – на дев’ятому місці в переліку.

Про це повідомляє УНН з посиланням на Голос Америки.

“Незважаючи на загальноприйняте уявлення, Путін не завжди шукає нову країну для вторгнення, або прагне розпочати війну в 2019 році”, – йдеться в дослідженні. Однак, Путін переконаний, що Росія мусить мати право вирішувати українське майбутнє, наголошують аналітики.

Кремль намагатиметься послабити певних кандидатів на українських виборах та посилити вплив проросійських політиків та бізнесменів, йдеться в дослідженні. Все ж, в Eurasia Group очікують на перемогу прозахідних політиків на виборах в Україні.

Суперечки навколо розподілу майна церков, доступ до Керченської протоки та Азовського моря, а також статус відокремлених територій можуть стати причиною посилення протистояння, однак, аналітики не очікують нарощування бойових дій через загрозу посилення санкцій проти Росії. Аналітики все ж припускають, що США та ЄС запровадять нові санкції проти Росії через її втручання до українських виборів або дії в Азовському морі.
Ось повний перелік основних ризиків для світу цього року за версією Eurasia.

Насіння кризи. Політики настільки зайняті вирішенням сьогоденних питань, що не помічають ризиків, через які можуть постати у кризу в майбутньому.

Відносини США та Китаю. Довіри між двома сторонами практично немає і як Китай, так і США починають послаблювати зв’язки між цими країнами.

Кібервійна “без рукавичок”. Цього року, США будуть більш жорстко впроваджувати свою політику в кіберсфері, що може посилити протистояння в цій сфері.

Популізм в Європі. В травні в ЄС будуть парламентські вибори і євроскептики отримають більше місць. Це може зашкодити здатності ЄС ефективно оперувати.

Внутрішня політика США. Політична нестабільність у США є надзвичайно високою.

Зима інновацій. Кількість коштів та трудових ресурсів сфери високих технологій буде зменшуватись, прогнозують аналітики. Вони наводять три причини для цього: зменшення залежності від закордонних постачальників через загрози кібершпигунства, занепокоєння стосовно захисту приватності даних, більш жорстке регулювання урядом правил поводження з даними громадян, економічні проблеми, що сприятимуть більшому регулюванню галузі.

Коаліція небажаючих. Президент США Трамп скептично ставиться до ролі Вашингтона в захисті світового правопорядку і низка світових лідерів підтримують його в цьому небажанні.

Мексика. Новий президент Мексики Андрес Обрадор провадить активну політику зі збільшення ролі держави в політичному циклі, що може підвищити політичні ризики в Мексиці.

Україна. Росія намагається впливати на майбутнє Києва і втручатиметься до березневих виборів в Україні з метою зашкодити, чи підтримати певних кандидатів.

Нігерія. Цього року в країні відбудуться найбільш конкурентні вибори з часу переходу країни до демократії в 1999 році.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*