Не бійтеся залучати кредитні кошти у розвиток міста, – Стемковський

13.07.2020 / Новини

Досить часто для того, аби перезавантажити місто і дати йому новий поштовх до розвитку, необхідні великі фінансові витрати. Проте більшість провінційних міст не мають у бюджеті вільних ресурсів. У таких випадках владі варто шукати можливості для реалізації грантових і кредитних програм від міжнародних компаній. Таку пораду озвучив віце-мер Тернополя Владислав Стемковський під час зустрічі з командою Ігоря Гузя.

Нагадаємо, парламентар і його команда з міст Нововолинськ, Володимир-Волинський та Зарічанської ОТГ відвідали місто Тернопіль. Мета поїздки – перейняти успішний досвід.

За словами Владислава Стемковського, у місті успішно реалізується Програма енергоефективної трансформації, яка передбачала низку новововведень у різних сферах господарювання.

Однак досить багато з задуманого не вдалося б реалізувати, якби не зовнішні запозичення. Саме завдяки кредитам ЄБРР, НЕФКО та інших міжнародних корпорацій і фундацій – багатьом містам вдалось перезавантажити комунальну сферу та інфраструктуру, впровадити низку цікавих проектів і програм.

«На варто боятися зовнішніх запозичень. У Тернополі зараз є 7 міжнародних проектів по модернізації системи з надання комунальних послуг у сфері теплопостачання, водопостачання і зовнішнього освітлення. В нас в загальному законтрактовано 100 мільйонів євро інвестиційної складової. Це на різні періоди і на різних умовах ці кошти залучені. Кредитний період – до 22 років під 0,75% річних. Без таких запозичень забезпечити модернізацію ми не зможемо», – ділиться досвідом перший заступник міського голови Тернополя з питань інфраструктури.

За його словами, якщо інфраструктура потребує модернізації, аварійні ремонти тепломереж нічого по суті не міняють, але бюджетних коштів на масштабний проект не вистачає, єдиний шлях – це запозичення.

«Не треба насправді боятись запозичень – вони всі мають економічну складову і мають певну рентабельність. Коли ви берете кредит на 22, чи на 13 років, то у вас є можливість зробити ці всі зміни більш глибше: не просто поміняти насос, чи перекласти 20 метрів труби – а викинути старе обладнання і поставити нове з високим ККД. Я думаю для мешканців Нововолинська і Володимир-Волинського це теж досить актуально», – зауважив віце-мер Тернополя.

Також він розповів, що досить часто до таких кредитів додається грантова складова.

«Наприклад проекти які кредитує ЄБРР часто отримують додаткові гранти. Ми взяли у ЄБРР кредит на 10 мільйонів – нам дають ще 5 мільйонів гранту. Завдяки цьому проекту ми вирішили перевести всю тепломережу і мережу водопостачання у дві труби», – розповів Стемковський.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*