Назвали причину аномальної спеки у Європі

10.08.2018 / Новини

Аномальна спека в Німеччині, пожежі в Швеції і інших скандинавських країнах, отруйні водорості, що розмножилися в незвично теплому в цьому році Балтійському морі – літо 2018 року стало рекордно спекотним не тільки в Європі, але і в багатьох регіонах світу.

Така згубна зміна клімату є наслідком глобального потепління, вважають вчені міжнародного об’єднання World Weather Attribution (WWA), пише DW.

Вони вивчили вплив глобального потепління на регіональні погодні явища, що мали місце цього літа, і прийшли до висновку, що останнім подіям в Європі сприяла саме зміна клімату в глобальному масштабі.

За основу для свого аналізу вчені WWA взяли останні дані і дані з історії метеоспостережень на шести метеорологічних станціях, розташованих переважно на півночі Європи – в Фінляндії, Данії, Ірландії, Нідерландах, Норвегії та Швеції. Ці станції були обрані з практичної точки зору, оскільки інформація на них збиралася без перерви з початку 19 століття і була оцифрована. Наявну інформацію про погоду вчені використовували в двох моделях, що дозволяють розрахувати зміни клімату. У першій моделі клімат розраховувався з урахуванням тих умов, в яких ми живемо сьогодні, в другій – без урахування людського впливу на навколишнє середовище. Потім вчені порівняли результати, отримані в цих двох моделях.

На підставі даних з метеорологічної станції Копенгагена вчені з’ясували, наприклад, що в першій моделі (що виходить із нинішніх умов) аномальна спека, така, як трапилася в Європі цього літа, буде траплятися раз на 7 років. У другій моделі, тобто без впливу людських чинників, – лише раз на 35 років.

“Таким чином, можна стверджувати, що глобальна зміна клімату (в конкретному випадку на прикладі Копенгагена) збільшила ймовірність аномальної спеки в десять разів”, – говорить Фридеріке Отто, метеоролог з Інституту зміни клімату в Оксфордському університеті. Аналіз даних всіх шести метеорологічних станцій виявив також, що через глобальне потепління ймовірність тривалої спекотної погоди, яку пережила цього літа Європа, збільшилася більш ніж удвічі.

Зміна клімату – це досить абстрактне явище, що базується на абстрактних цифрах. Одним з найбільш важливих показників того, що зміна клімату трапилася, є, наприклад, підвищення середньої глобальної температури. Однак люди можуть відчути підвищення середньої глобальної температури не безпосередньо, а лише опосередковано – у формі сильних дощів, аномальної спеки, ураганів або посух.

“Тому дуже важливо знайти і довести ці конкретні приклади наслідків зміни клімату, – каже Робер Вато, вчений-метеоролог з французької Лабораторії екології та клімату. – Знання того, яким саме чином може змінитися клімат, дозволить нам краще до цього підготуватися”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*