Населення Землі почне скорочуватися через глобальне небажання жінок мати дітей

10.02.2019 / Новини

Експерти припускають, що все більше жінок на Землі не хочуть мати дітей. Через це прогнози про стрімке зростання світового населення можуть бути хибними.

Згідно з Worldometers Info, з середини минулого століття до наших днів загальне населення планети зросло більш ніж утричі (приблизно з 2,5 млрд осіб у 1950-му до 7,6 млрд у 2019-му), – пише Новое время.

Багато авторитетних організацій, включно з ООН, прогнозують, що популяція людини на Землі перевалить за 10 млрд вже через 30-40 років. У зв’язку з цим деякі уряди і держави створюють стратегії з демографічного контролю, планують, як вирішувати проблеми перенаселення, голоду тощо.

Але, не факт, що подібні прогнози справдяться і більшість людей не помиляється в поширеній думці про глобальне зростання населення.

Днями канадський журналіст Джон Іббітсон і політолог Даррелл Брікер видали книгу “Порожня планета: Шок глобального скорочення населення”, в якій вони презентували альтернативне дослідження популяції людей і дійшли висновку, що через 30 років неселенія почне стрімко скорочуватися.

Автори подорожували Європою, Африкою, Азією, Південною Америкою, спілкувалися з багатьма людьми різних національностей і склали свій портрет сучасних сімей і їхнього ставлення до народження дітей. Іббітсон і Брікер зважилися кинути виклик тому, що багато хто вважає відправною точкою розвитку людства і незаперечним доказом.

Основні думки зі своєї книги експерти розповіли в інтерв’ю журналу WIRED. Творці “Порожньої планети” пояснюють, що дані ООН про населення планети – це те, що знають всі, так звані “вертикальні знання”, в яких однаково впевнені як перехожі на вулиці, так і академіки.

За їхніми словами, такі знання часто не відповідають дійсності і ми маємо самостійно їх перевіряти в сучасних реаліях.

“Вони (ООН – ред.) тільки говорять один з одним на конференціях і в наукових статтях, але ніколи не отримували цю інформацію від широкої публіки”, – говорить Джон Іббітсон.

Журналіст і політолог дізналися, що прогноз ООН про зростання населення містить три основні показники: народжуваність, міграція і смертність. Крім цього, вчений-демограф Вольфганг Лутц порадив Іббітсону і Брікеру врахувати у своєму оригінальному дослідженні рівень розвитку жіночої освіти.

Виявилося, акцент на цьому показнику привів до того, що населення планети в 2100 році може становити всього 8-9 млрд людей.

“Ми сиділи в маленькій школі в Срініваспурі (Індія – ред.) І слухали фокус-групу з 13 або 14 жінок. Я бачив якесь світіння під їхнім традиційним одягом, і не знав, що це було. Виявилося, це був смартфон, і я зрозумів, що у всіх цих жінок є смартфони. Вони вміють читати і мають доступ до всіх знань людства у своїх руках. Який вплив це матиме?” – розповідає Даррелл Брікер WIRED.

Автори книги дійшли висновку, що найбільший вплив на показник народжуваності має саме жіноча освіта. Вони запитували жінок у 26 країнах про те, скільки дітей вони хочуть мати, і найпопулярнішою відповіддю було двоє дітей.

“Зовнішні чинники, які диктували людям заводити великі сім’ї, зникають всюди. І це відбувається швидше за все в країнах, що розвиваються. Наприклад, на Філіппінах рівень народжуваності знизився з 3,7% до 2,7% у період з 2003 до 2018 року”, – каже Іббітсон.

Фахівці стверджують, що приріст населення відбувається не через те, що з’являється більше молодих людей, а через те, що ми змогли значно підняти тривалість життя і існує багато людей у віці. Своєю чергою, урбанізація і рівень жіночої освіти стрімко ростуть у країнах на кшталт Кенії, та інших слаборозвинених африканських регіонах.

На їхню думку, це важливо брати до уваги, оскільки, ґрунтуючись на прогнозах про населення, люди планують майбутнє світу, економіки, будівництва міст тощо.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*