Населення світу зростає, старіє і переїжджає у міста

05.04.2019 / Новини

Стрімке зростання і мобільність населення, збільшення частки людей похилого віку та урбанізація – ці безпрецедентні демографічні зміни обертаються величезним навантаженням на екологію, економічними і соціальними проблемами, але одночасно відкривають нові можливості.

Як вирішити існуючі проблеми і скористатися перевагами нових демографічних тенденцій – це обговорюють учасники сесії Комісії з народонаселення і розвитку, яка 1 квітня стартувала в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, – пише Українське право.

Нинішня сесія Комісії присвячена 25-річчю Каїрської програми дії з народонаселення і розвитку. Вона стала свого роду «дорожньою картою» для урядів держав світу у вирішенні демографічних проблем, і в цій області вдалося досягти значного прогресу.

Звертаючись до учасників сесії, перший заступник Генсека ООН Аміна Мохаммед зазначила, що за останні 25 років значно скоротилося число людей, які живуть в умовах крайньої бідності, на 40 відсотків зменшилися масштаби материнської смерті, істотно збільшилася тривалість життя людей.

За період з 1994 року по 2019 рік рівень смертності дітей у віці до п’яти років скоротився на 54 відсотки. Очікувана тривалість життя в усьому світі зросла з 64,9 року в 1994 році до 72,3 року в 2019 році і до 2030 року збільшиться приблизно ще на 2 роки. У всьому світі значно підвищився рівень добробуту населення.

Однак багато проблем, як сказала Аміна Мохаммед, ще не вирішені. Вона привернула увагу до порушень репродуктивних прав жінок, проблемам, пов’язаним з якістю освіти, і додала, що нинішні демографічні тенденції призводять до серйозних екологічних, економічних і соціальних проблем.

Сьогодні населення світу, чисельність якого в 2019 році склала 7,7 млрд чоловік, продовжує зростати і до 2050 року досягне 9,7 млрд осіб, а до кінця століття збільшиться приблизно до 11 млрд осіб.

“Зростання чисельності населення і економічне зростання привели до величезного зростання масштабів виробництва і споживання, що обернулося неймовірними наслідками для навколишнього середовища”, – підкреслила Аміна Мохаммед. Вона зазначила, що про ці проблеми йшлося ще на Каїрської конференції і вже тоді, 25 років тому, її учасники говорили про необхідність перейти на сталий розвиток.

У доповіді Генерального секретаря ООН, представленій на розгляд Комісії, зазначається, що зростання чисельності населення супроводжується його старінням, зниженням рівня народжуваності, а також стрімкою урбанізацією. Вже зараз у всьому світі середній рівень народжуваності – 2,5 дитини на одну жінку, а до 2030 року він складе близько 2,4 народжень на жінку. За прогнозами, в 2050 році більше 70 відсотків населення світу буде жити в державах, де загальний показник народжуваності буде нижче рівня, необхідного для відтворення населення.

Що стосується людей у ​​віці 65 років і старше, то їх частка в загальній чисельності населення зростає. Зараз їх 19 відсотків у Європі і 16 відсотків у Північній Америці, а до 2050 року ці показники збільшаться до 28 відсотків і 23 відсотків, відповідно. Очікується, що за цей період частка літніх людей в Азії, Латинській Америці і Карибському басейні також збільшиться – з нинішніх 8 відсотків до 18 відсотків. В Африці, де на сьогодні наймолодше населення, до 2050 року частка літніх людей складе 9 відсотків. При цьому вже сьогодні майже половина літніх людей у світі не отримують пенсію.

Зараз приблизно 56 відсотків світового населення живе в містах. Майже весь приріст населення в майбутньому буде відбуватися за рахунок збільшення числа міських жителів, на яких, згідно з прогнозами, в 2030 році буде припадати 60 відсотків населення держав світу, а до 2050 року – приблизно 68 відсотків.

Перший заступник Генерального секретаря ООН підкреслила, що уряди всіх держав світу повинні враховувати у своїх планах розвитку всі питання, пов’язані з тенденціями народжуваності, смертності та міграції, які будуть впливати на чисельність і вікову структуру майбутнього населення, а значить сприяти або перешкоджати досягненню Цілей сталого розвитку на період до 2030 року.

Комісія з народонаселення та розвитку була створена в 1946 році. Вона є допоміжним органом Економічної і Соціальної Ради ООН і складається з 47 держав-членів Організації. 51-я сесія Комісії завершить свою роботу 5 квітня.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*