Нардепи на канікулах: де відпочивають та скільки платять?

31.07.2016 / Новини, Статті

Народні обранці свої канікули проводитимуть у дорогих та екзотичних місцинах.

Ну ось – депутати закінчили свою роботу. Чергова сесія Верховної Ради має відкритися тепер аж 6 вересня. І хоч формально ще тиждень парламентарі мали б працювати у комітетах, фактично більшість уже перебуває в дорозі на фешенебельний відпочинок.

А дехто виїхав із країни ще раніше – не дочекавшись навіть закриття сесії, пише газета Експрес.

Цікаво, що голова Верховної Ради Андрій Парубій ставив на голосування постанову, на підставі якої пропонувалося не закривати четверту сесію та продовжити аж до вересня, однак її підтримав усього 171 народний депутат замість потрібних 226-ти.

“Рада перебуває, можна сказати, у патовій ситуації, – пробував пояснити такий результат волевиявлення Руслан Сидорович із “Самопомочі”. – Усі розмови про те, що ВР могла б повноцінно працювати ціле літо, є повною профанацією. Минулого року був такий режим – формально канікул не було, але реально в Києві депутатів залишилося дуже мало”. “Я пропрацював у парламенті шість скликань, але такого безвідповідального, аморального скликання я не бачив, – каже нам колишній народний депутат Ярослав Кендзьор. – Держава у стані війни. Проблем назбиралося – військових, економічних, соціальних, політичних – цілі оберемки. Але всі ці наші так звані патріоти з вилами та ця дама на високих підборах не готові над ними працювати…”

Такої ж думки дотримуються експерти “Реанімаційного пакета реформ”, які минулого тижня на площі Конституції, перед будівлею парламенту провели акцію “Депутати! Працювати!”

Вони наголосили, що на розгляд Ради підготовлено 56 реформаторських законопроектів, зокрема про прозорість роботи тарифного регулятора, про ринок електроенергії, про право Національного антикорупційного бюро на прослуховування, які треба ухвалювати якомога раніше, але…

“Проблема не в тому, що в нас немає законопроектів, у нас дуже багато законопроектів, і проблема не в тому, що ми не можемо працювати. Проблема в тому, що більшість депутатів уже купили путівки, у них є плани, у них запланований цей відпочинок заздалегідь…” – чесно пояснив причину небажання своїх колег продовжити роботу депутат Мустафа Найєм.

Найкраще – Сейшели

Цікаво, а які “відпускні” отримують парламентарі?

“Вони становлять дві депутатські зарплати, – каже нам Ярослав Кендзьор. – Цього року депутатська платня становить мінімум 17 425 гривень, отож парламентарі отримають мінімум 34 850 гривень. А якщо враховувати, що велика частина їх отримує надбавки за науковий ступінь, знання іноземної мови, за керівні посади в комітетах, то подвоєна зарплата, отримана на відпочинок, може сягати 40 тисяч.

До слова, коли я перший раз взяв таку велику суму – понад 30 тисяч – відпускних, то був шокований, бо в розкоші ніколи не жив і для мене то були великі гроші. Але для теперішніх парламентарів ці суми часто нічого не важать. Вони нерідко мають мільйони!” Але ж не всі депутати прийшли в Раду з бізнесу, то звідки мільйони?

“Я знаю, що, до прикладу, свого часу фракція Партії регіонів, залежно від суспільної ваги депутата, доплачувала йому щомісяця від 15 до 30 тисяч доларів! Однак про теперішнє скликання нічого сказати не можу”, – зазначає екс-парламентар. “Я чув про те, що й після Революції Гідності партії неформально платять додаткові гроші своїм парламентарям. Суми коливаються від 2 до 10 тисяч доларів, залежно від того, яка фракція, який депутат та які він функції виконує”, – навів свіжіші дані голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Ну в такому разі все, так би мовити, стає на свої місця. Адже, скажімо, лише шестиденний тур на Мальдівські острови на двох осіб (депутати переважно відпочивають зі своїми другими половинками та дітьми) коштує 78 тисяч гривень! Але зрозуміло, що кількома днями парламентарі не обмежуються. Їм хочеться принаймні кілька тижнів поніжитися під палючим сонцем. Тому ціна повноцінної відпустки на цих островах стартує від 300 тисяч гривень.

Сейшели можуть обійтися трохи дешевше – ми знайшли пропозицію за 54 тисячі гривень за 7 днів на двох. Відповідно, місяць коштуватиме понад 200 тисяч. Вілли ждуть панів “Мальдіви, Сейшели… Та, що там казати, народні депутати відпочивають на всіх континентах, куди тільки курсують літаки, – зазначає Ярослав Кендзьор. – Грошей у депутатів нелічено. Натомість є бажання бути оригінальним і відвідати ті місця, де ще ніхто не бував, і потім хизуватися цим”.

Популярні в нашої політичної еліти також невеличкі країни на кшталт Монако, в яких люблять жити й відпочивати багатії світу. Переліт туди коштує 11 тисяч гривень, а одна ніч у готелі — близько 10 тисяч. І це не враховуючи харчування та розваг.

Тобто повноцінний відпочинок знову ж таки “влетить” у кількасот тисяч. До речі, на відпочинку в Монако свого часу були помічені Олександр Третьяков, екс-міністр транспорту і автогонщик Євген Червоненко, екс-нардеп Давид Жванія та кум Путіна Віктор Медведчук.

У політичних кулуарах подейкують, що популярна серед наших можновладців і Франція. Але цілком можливо, що після нещодавнього страшного теракту в Ніцці кількість тих, хто хоче відвідати цю країну, може різко зменшитися. Однак ті, хто має нерухомість у Франції, певна річ, усе одно поїдуть.

Наприклад, екс-бізнесмен, а сьогодні депутат від партії Ляшка Сергій Рибалка, який минулого року “забув” задекларувати будинок у Франції за майже 1,4 мільйона євро.

Віллу в цій країні має і заступник фракції “Опозиційний блок” Сергій Льовочкін. За даними народного депутата Сергія Лещенка, її вартість сягає 40 мільйонів євро.

До слова, ми спробували з’ясувати у деяких депутатів, де вони проведуть свою відпустку. Та ті наче в рот води набрали. Або покликалися на те, що ще не вирішили, – як Віктор Пинзеник чи Світлана Заліщук, або їхні помічники, почувши тему розмову, одразу нас “відшивали”. Серед останніх – навіть референт “козака” Михайла Гаврилюка

Втім, уся ця інформацію все одно незабаром випливе, хоч би як хотіли її приховати народні депутати. Приміром, минулого року лідера Радикальної партії Олега Ляшка бачили на найдорожчому курорті в Італії – острові Капрі. Там йому, мабуть, найзручніше було перейматися долею українських пенсіонерів та набиратися люті на всіляких “скотиняк у владі”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*