Нардеп Ігор Гузь вивчав у Словенії досвід реформ в сфері місцевого самоврядування

24.11.2019 / Новини

На запрошення від ULEAD з Європою / ULEAD with Europe народний депутат Ігор Гузь  мав можливість вивчити досвід реформ у сфері місцевого самоврядування Словенії: корисні зустрічі в міністерстві закородонних справ, міністерстві економічного розвитку та технологій, Урядовому офісі з розвитку Європейської політики згуртованості, інституті макроекономічного аналізу та розвитку.

“Двомільйонна Словенія, певне, найуспішніша країна посткомуністичного табору, котра за багатьма економічними показниками «обігнала» деякі «старі» країни ЄС. Хоча, варто зазначити, що і за часів Югославії економічний розвиток цієї республіки був на хорошому порядку.

Після вступу до ЄС у 2004 році на кожне євро, вкладене в інфраструктуру країни, припадає ще одне євро фінансових вливань Єврокомісії. І так протягом останніх п’ятнадцяти років. Ось це і є реальна «європейська перспектива» у грошовому вимірі”, – йдеться у дописі нардепа на його сторінці у Facebook.

 

Як зазначив політик, місцеве самоврядування в Словенії абсолютно самодостатнє. Хоча є і проблеми, зокрема, надмірна централізованість. Безпосередньо зі столиці Уряд комунікує з 212 громадами. Проміжної ланки, областей чи районів – немає, хоча вони і прописані в конституції країни. І це в країні, яка за територією трохи більша, ніж Волинська область, і за населенням – вдвічі менша за Київ.

“Наразі, спробую нав’язати контакти, а в перспективі – допомогти підписати угоди про співпрацю між окремими волинськими та словенськими громадами. Цей досвід для нас, безумовно, буде корисний. Та й відстань не така й велика… Трохи менше, ніж з Луцька до Луганська!, – зауважив наостанок Ігор Гузь.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*