“Нафтогаз” заявив про можливість не піднімати ціни на газ з 1 травня

14.03.2019 / Новини

Вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов’язків ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабміну про ПСО.

Про це йдеться у листі голови правління “Нафтогазу” Андрія Коболєва до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який опинився у розпорядженні ЕП.

Повідомляється, що “Нафтогаз” здійснив закупівлю газу на точці Словаччини за ціною, еквівалентною 5981 грн/тис. кубометрів. З урахуванням ПДВ та витрат на транспортування і постачання це відповідає роздрібній ціні на рівні приблизно 8380 грн/тис. кубометрів.

“Реформа газового ринку в Україні дала можливість десяткам компаній вільно купувати газ на європейському ринку та постачати його комерційним споживачам”, – зазначається у листі.

“Якщо надати можливість українським домогосподарствам вільно обирати постачальника природного газу, можна обгрунтовано очікувати, що ціна, яку їм запропонує конкурентний ринок, буде меншою від поточної регульованої ціни”, – стверджує Коболєв.

Голова “Нафтогазу” запропонував Кабміну розглянути можливість повної лібералізації постачання природного газу для усіх категорій споживачів з 1 квітня 2019 року.

Така лібералізація передбачає скасування режиму ПСО та усунення існуючих обмежень для зміни постачальника природного газу, які наразі застосовують приватні газозбутові компанії.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*