На Волині за минулий тиждень 20 дітей захворіли на скарлатину

01.02.2018 / Новини

Від початку 2018 р. на Волині зареєстрували 58 випадків цієї недуги, найбільше у Луцьку – 67 % від загальної кількості.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Спорадичні випадки цього захворювання реєструються в 6 районах області (Ратнівському, Рожищенському, Володимир Волинському, Ковельському, Ківерцівському, Горохівському) та м. Луцьку. Спалахів в організованих колективах наразі немає.

Для скарлатини характерна періодичність виникнення епідемічних ускладнень – 3-4 роки та осінньо-зимиова сезонність. Останній підйом захворюваності на Волині відбувся у 2017 році, коли захворіли понад 700 осіб. В 99 % випадків скарлатини розвивається у дітей віком 2-10 років. Вважається, що до 10 років повинен сформуватися стійкий імунітет догемолітичного стрептокока групи А, який є збудником скарлатини.

Дорослі, як правило, не хворіють на скарлатину, проте особи з ослабленим імунітетом можуть інфікуватися при контакті з хворим (загалом до 10 осіб в рік).

Довідково:

Скарлатина – гостре, інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом через спільні іграшки, білизну, посуд та інші предмети побуту.

Джереломінфекції є хворий на скарлатину або іншу хворобу, викликану стрептококом (ангіна, назофарингіт, стрептодермія, бешиха). Небезпечними є і здорові носії інфекції (такими вважаються 20 % людей). Хворий заразний з першого дня захворювання.

Інкубаційний період скарлатини 2-7 днів.

Сприйнятливість людини до скарлатини досить висока. Стрептококи стійкі в зовнішньому середовищі, зберігають життєздатність від декількох днів до декількох тижнів.

Симптоми захворювання проявляються досить швидко, буквально за першу добу – висока температура, головний біль, лихоманка, втрата апетиту, млявість, біль животі. На наступний день після стрибка температури з’являється дрібний висип на шкірі. Він найчастіше локалізується на обличчі, шиї, згинах кінцівок, збоку живота, на грудях і внутрішній поверхні стегон. Цей висип супроводжується сильним свербінням, тому багато хто сприймає його як алергічну реакцію на ліки, харчову алергію. Протягом 14-22 днів людина остаточно одужує.

Вакцини проти скарлатини поки що не існує. Велике розмаїття стрептококів групи А не дозволяє знайти єдине правильне рішення в боротьбі з цією інфекцією.

Дієвим методом лікування даної хвороби є антибіотики, проте лише лікар повинен їх призначати.

Попередження поширення захворюваності скарлатиною досягається неухильним дотриманням санітарно-гігієнічного режиму в дитячих дошкільних закладах та інших організованих колективах, що включає:

  • раціональне наповнення груп;
  • дотримання групової ізоляції;
  • проведення щоденного ранкового прийому дітей, який передбачає недопущення в колектив осіб з проявами гострих респіраторних вірусних інфекцій;
  • якісне вологе прибирання, провітрювання приміщень, миття посуду та іграшок;
  • неухильне дотримання правил особистої гігієни.
Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*