На Волині від видобутку бурштину понищено 16 гектарів лісу

08.09.2019 / Новини

У лісах державних лісогосподарських підприємств, що їх координують Київське, Волинське, Житомирське та Рівненське обласні управління лісового та мисливського господарства, пошкоджено понад 6 тис. га землі через незаконний видобуток бурштину. 

В офіційній відповіді Державного агентства лісових ресурсів України зазначено, що внаслідок протиправних дій змінюється гідрологічний режим, пошкоджуються ґрунтовий та рослинний покрови, псується родючий шар землі. Ці чинники суттєво обмежують можливості подальшої експлуатації лісових земель, у результаті держава зазнає значних збитків, — інформує УНН, передає ІА Волинські новини.

Яка ситуація з незаконним видобутком бурштину на Волині, розповів перший заступник начальника ВОУЛМГ Руслан Войцеховський:

– У нашій області від видобутку сонячного каменю постраждав Маневицький район. Площа пошкоджених земель загалом становить 16 гектарів. Якщо уточнювати по роках, то в 2015 році бурштин видобували на території понад 13 гектарів, у 2016-му – на 2,93 га. Протягом 2017-2019 років ці межі не змінюються.

Завдяки зусиллям тодішньої обласної влади, керівництва поліції та обласного управління ЛМГ у районі не допустили розмаху цього явища. Найбільше копачі шкодять, коли використовують помпи. Адже вода вимиває родючий шар землі й лишає дуже глибокі ями. Там, де незначна відстань залягання бурштину, копають лопатами. Але марсіанських пейзажів, як на Рівненщині, у нас нема.

Додамо, що до 1 грудня в Україні мають бути розроблені й ухвалені в парламенті закони про легалізацію грального бізнесу та видобутку бурштину.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*