На Волині цього року може з’явитися ще одна громада

10.03.2018 / Новини

Команда Офісу реформ регіонального відділення Асоціації міст України на Волині в рамках проекту ПУЛЬС працювала у Маневичах.

У лютому минув рік відтоді, як тут, відповідно до Перспективного плану формування територій громад Волинської області, вирішили створити селищну ОТГ, але з певних причин, на жаль, віз і нині там, – інформують децентралізатори.

Втім, цьогоріч, поява на карті Волині, в передбаченому Перспективним планом форматі, спроможної, з гарною фінансовою перспективою Маневицької селищної ОТГ цілком реальна. Варто зробити все можливе, щоб цьогоріч усе ж завершити процес об’єднання, щоб уже з 1 січня 2019 року розпочати жити по-новому.

Не хочеться, аби Маневичі та сусідні сільради потрапили у перелік громад, які згодом об’єднають примусово.

“У жодному з районів області децентралізація не проходить із такими потугами. Із серйозними перешкодами формувалися Прилісненська та Колківська ОТГ, а нині – Маневицька. Вихід із патової ситуації – продовжити об’єднання у форматі, передбаченому Перспективним планом, який затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України. Маю надію, що довівши об’єднання до логічного завершення – перших виборів голови і депутатів – Маневицька ОТГ ввійде у 2019-ий як одна з потужних об’єднаних громад Волині”, – наголосив консультант з юридичних питань Валентин Малиновський.

До речі, фінансові перспективи у майбутньої спроможної ОТГ досить хороші, їх присутнім озвучив консультант з бюджетних питань Василь Гром.

“Маневицька селищна ОТГ зароблятиме стільки грошей, що вистачатиме на життя і, за прогнозними розрахунками, реверсної дотації не буде, тобто віддавати державі нічого не доведеться. Це, як на мене, хороший варіант, як із фінансової точки зору, так і з політичної, щоб ніхто не дорікав, мовляв, створили громаду, а район втратить, від вас заберуть дохід до держбюджету”, – зауважив Гром.

Він також наголосив, що у цій громаді є три серйозні чинники бути спроможною: добра тенденція до створення доданої вартості, достатня кількість населення, на яке рахують міжбюджетні трансфери і дві потужні школи з високою наповненістю класів та три дитсадки. Тож присутні на зустрічі небайдужі маневиччани та представники сусідніх сільрад, вислухавши доповідачів, вирішили цьогоріч таки відсвяткувати створення Маневицької селищної ОТГ.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*