На Волині стали менше хворіти на кір

07.03.2019 / Новини

Вперше цього року на Волині стабілізувалася епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ.

За попередній тиждень Волинь з показником 11,5 хворих на кір на 100 тисяч населення залишається на 7-му місці по Україні (після Хмельницької (18,4), Тернопільської (18,2), Рівненської (15,7), Вінницької (14,4), Чернівецької (12,4) та Київської (12,4) областей). Захворюваність на кір в країні за останній тиждень зменшилася на 15,7 %.

За останній тиждень зареєстровано 110 випадків хвороби проти 119 попереднього тижня (на піку епідемічного ускладнення захворюваність становила 196 осіб за тиждень). Щоденно фіксується від 8 до 20 захворілих. Продовжують виникати спалахи в дитячих організованих колективах, закладах освіти та у побуті. Проте вони не набувають великого поширення, кількість постраждалих в осередках зменшується.

Епідемічний процес підтримується через збільшення кількості захворілих серед дорослих, оскільки імунний прошарок серед них невисокий. За останній тиждень захворюваність серед дітей та дорослих розподілилась порівну. Серед дорослих захворілих 51 % — це працююче населення. За останній тиждень захворювання зареєстровано серед медиків, працівників освіти (по 4 особи), працівників сфери обслуговування (3 особи).

За попередній тиждень найбільше хворих зафіксували Луцьку (26 осіб), Луцькому районі (17 осіб), Горохівському (13 осіб), Ковельському, Ківерцівському районах (по 8 осіб), в інших районах – від 7 до 1. У Турійському, Маневицькому, Любешівському районах захворюваність не реєструвалась.

На контролі знаходиться виконання протиепідемічних заходів у 15 активних спалахах кору: в Іваничівському та Луцькому районах (по 4 спалахи), у місті Луцьку (2 спалахи), Камінь-Каширському, Ківерцівському, Горохівському, Ратнівському районах та місті Володимир-Волинський (по 1 спалаху). 9 спалахів зафіксовано в навчально-виховних закладах, 5 – в побуті, 1 – на підприємстві.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх вакцинуватися. Надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику – військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Область забезпечена достатньою кількістю якісної вакцини КПК (проти кору, паротиту та краснухи) виробництва Бельгії та США. Зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна в закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*