На Волині протестують проти спорудження хутряної ферми

11.02.2019 / Новини

Ця ферма розміщується в селі Підгірному Рожищенського району, і є однією з шести, які заплановано спорудити в регіоні.

Як виявилося під час лекції зоозахисників з Києва, яка відбулася у місцевому будинку культури, мешканці були мало посвячені у проблеми, які можуть виникнути при діяльності такої ферми. В громадських слуханнях, які відбувалися не в Підгірному, а в селі Копачівка, котре є центром ОТГ, взяло участь лише 13 чоловік, – інформує День.

Ферма вже споруджується повним ходом, власником фірми, яка утримуватиме ферму, є власник такої ж фірми на Житомирщині, Ніко Ван Далфсен, який орендує для своїх потреб ферму в іншого нідерландця, Де Вріс Хендріка Герета, який багато вже років мешкає у селі Кроватка біля Підгірного, і має тут власний бізнес.

Як відомо, хутряні ферми заборонені не лише у Нідерландах, а загалом в 14 країнах Європи. Тому інвестори такого двозначного бізнесу ринулися в Україну. Те, що собою являє виробництво в Підгірному, з’ясувала журналіст Оксана Петрук, зайшовши на сайт Міністерства екології України. Звісно, її тут же звинуватили у підбурюванні людей. Але оприлюднення інформації зіграло свою роль і про ферму норок почали говорити вголос.

Місцева влада поширює інформацію, що на фермі будуть робочі місця, але наразі там працює всього 6чоловік. Безробіття в Підгірному та навколишніх селах це не подолає. Загалом же люди були просто “непосвячені” в можливість екологічної шкоди від такого виробництва. Бо в Україні вже є приклади такого екологічного лиха там, де норкові ферми працюють. На зустрічі з селянами про наслідки сусідства з фермою говорили Павло Вишебаба – координатор кампанії “ХутроOff”, член ради Громадської організації “Єдина Планета” та Мар’яна Хала – член ради Громадської організації “Єдина Планета”.

Підсумком розмови стало рішення провести наступної неділі… свої збори, як висловилися представники місцевої влади, без приїжджих, і провести тоді голосування щодо долі норкової ферми в Підгірному. Справді цікаво, які аргументи використають для селян, аби вони такидали свою згоду на сусідство з небезпечним в екологічному плані виробництвом.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*