На Волині продавали небезпечні іграшки (ФОТО)

23.01.2018 / Новини

У торгових закладах Волинської області працівники Головного управліня Держпродспоживслужби області знайшли у продажу іграшки, які становлять небезпеку для дітей, які будуть ними гратися.

Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області здійснюють контроль за розповсюдженням іграшок та виявляють реалізацію іграшок, які не відповідають встановленим вимогам.

Так, під час проведення двох планових перевірок характеристик продукції у розповсюджувачів дитячих іграшок спеціалісти відділу ринкового та метрологічного нагляду ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області встановили факт розповсюдження продукції на якій, на прикріпленій до неї етикетці (ярлику), пакуванні відсутній знак відповідності технічним регламентам.

Крім того, виробник та імпортер не зазначили торговельну марку (знак для товарів і послуг), також відсутня інформація про безпечність, яка складається згідно з вимог законодавства про мови.

На пакуванні однієї із іграшок виробник не зазначив свою адресу. Вищезазначенні вимоги до іграшок передбачені Технічним регламентом безпечності іграшок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 року № 515.

Окрім того, в ході здійснення планових заходів спеціалісти управління здійснили відбір зразків продукції (іграшки) для здійснення відповідної експертизи (випробувань).

Випробувальний центр ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» надав протоколи випробувань. В цих протоколах спеціалісти встановили, що :

– іграшка міні пазли – 54 ел. арт. 01774 не відповідає вимогам пункту 44 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 року № 515;

– м’яка іграшка Ельза арт. 00417-02 не відповідає вимогам пункту 44 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 року  № 515;

– іграшка  «Набір інструментів»  арт. 2145 визнана такою, що не відповідає вимогам пункту 7.4 ДСТУ EN 50088:2003 «Безпечність електричних іграшок» (не нанесено жодної інструкції чи правил використання, заміни та обслуговування гальванічних елементів).

На підставі розроблених органом ринкового нагляду сценарних планів ймовірності виникнення ризику встановлено, що іграшки міні пазли -54 ел. арт. 01774, Ельза арт. 00417-02, «Набір інструментів» арт. 2145 при їх використанні становлять низький рівень загрози.

За результатами проведених перевірок через невідповідність продукції вимогам технічних регламентів до суб’єктів господарювання ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області прийняті рішення:

– щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом тимчасової заборони надання продукції на ринку;

– щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами;

– щодо обмеження надання продукції на ринку до усунення формальної невідповідності.

Так, як суб’єкти господарювання, в яких встановлені порушення, у визначений термін не надали органу ринкового нагляду інформацію про походження продукції в т.ч. накладні чи інші документи, що дають змогу органу ринкового нагляду, у ланцюгу постачання відстежити походження такої продукції та її подальший обіг, а також, визначити особу, яка поставила вищевказаним господарюючим суб’єктам продукцію, яка не відповідає встановленим вимогам, відповідно до вимог норм пункту 3 статті 24 Закону України “Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції” вважаються особами, що ввели цю продукцію в обіг. Таким чином, даними підприємцями порушено вимоги пункту 2 частини 2 статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції.

За порушення господарюючими суб’єктами вимог пункту 2 частини 2 статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» винесено постанови про накладення штрафних санкцій на загальну суму 25,5 тис. гривень, які сплачені до державного бюджету в повному обсязі.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*