На Волині наполягатимуть на створенні 5-ти госпітальних округів, в тому числі і Любомльського (відео)

25.01.2017 / Новини

В Україні триває медична реформа. Головний її пункт – створення госпітальних округів – функціональних об’єднань закладів, що надаватимуть вторинну (спеціалізовану) допомогу на певній території.

Такі об’єднання мають мати відповідних фахівців і послуги (у тому числі – обстеження, діагностика, оперативне втручання, реабілітація), обслуговувати не менше, ніж 120 тисяч населення, і до закладу можна було дістатися не більше, аніж упродовж однієї години, – пише Інформаційне агентство Волинські новини.

На Волині чиновники запропонували створити усього три госпітальні округи – Луцький (488 тисяч мешканців), Нововолинський (177 тисяч мешканців) та Ковельський (376 тисяч мешканців). Мовляв, медичні центри повинні бути належно оснащені і це було головним критерієм, яким керувалися у підготовці таких пропозицій. На практиці ж це означає ні що інше, як позбавлення десятків тисяч волинян права отримати вчасну медичну допомогу та фактично знищення маленьких лікарень, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

НАРОДНІ ОБРАНЦІ – ПРОТИ

З чиновницьким розподілом округів на Волині категорично не погоджуються народні обранці від нашої області – Ірина Констанкевич (23 виборчий округ) та Ігор Гузь (19 виборчий округ). Під час спільного брифінгу у Верховній Раді депутати прокоментували медичну реформу та висловили бачення щодо створення ще двох госпітальних округів із центрами у Камінь-Каширському та Володимирі-Волинському.

У КАМЕНІ ХОЧУТЬ ВЛАСНИЙ ОКРУГ

Минулими вихідними народний депутат Ірина Констанкевич відвідала Камінь-Каширську районну лікарню, аби особисто зустрітися з медичним персоналом, керівництвом району та представниками громади.

Головний лікар райлікарні Людмила Потягайло вважає, що їхній заклад – на рівні вище середнього в області, якщо брати до уваги кваліфікацію кадрів та зручність географічного розташування. Серед недоліків – недостатньо забезпечена матеріально-технічна база, нестача сучасної діагностичної апаратури. Ця проблема вирішиться, якщо саме тут створять госпітальний округ, вважає керівник медустанови.

Голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук зауважив, що і в Любешівському, і в Ратнівському районах є населені пункти, з яких за годину до Ковеля не дістатися. Натомість до Каменя-Каширського, навіть враховуючи жахливе дорожнє покриття, час доїзду становитиме 30-40 хвилин. Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну, доїзд до центру госпітального округу має бути не довшим, аніж годину.

Заступник головного лікаря з дитинства та пологової допомоги Камінь-Каширської центральної районної лікарні Іван Долюк, розповідає, що завдяки апарату для штучної вентиляції легень новонароджених, відтепер і у них рятують немовлят із розладами дихання. Така апаратура тут з’явилася нещодавно. Але цей фактор відіграє чималу роль у збільшенні кількості породіль.

ПАЦІЄНТИ БУДУТЬ, А ОКРУГИ?

Питання госпітальних округів також розглядалося під час засідання комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, яке відбулося цими днями. Участь у її роботі взяла й Ірина Констанкевич.

«Відповідно до реформи буде три повіти, коли в інших областях – більше. Ми єдині серед інших областей, де адміністрація подає таку мінімальну кількість госпітальних округів. Чернігівська область, де така ж кількість населення, пропонує удвічі більше, Львівська передбачає поділ на 9. А у Камінь-Каширському районі і лікарня потужна, і хороша демографічна ситуація», – відстоювала Ірина Констанкевич госпітальний округ в Камінь-Каширському районі.

Народний депутат також зауважила: якщо доступності до центру госпітального округу немає, він може бути меншим, аніж це вказано в постанові. Власне, зауважує вона, Камінь-Каширський район з його інфраструктурою цілком підходить для того, аби стати центром госпітального округу.

Крім того, під час розгляду цього питання депутат Волинської облради Володимир Дибель запропонував створити госпітальний округ також і в Любомлі. З його слів, цьому сприяє і близькість кордону та міжнародних пунктів пропусків. Крім того, влітку на місцевих базах відпочинку перебуває більше 200 тисяч людей, тож влада мусить думати про те, як забезпечити якісною медициною цих громадян, серед яких можуть бути й іноземці. Зрештою, члени комісії вирішили рекомендувати створення в області 5 госпітальних округів: Луцького, Ковельського, Нововолинського, Камінь-Каширського та Любомльського. Таку пропозицію і подадуть на розгляд Кабінету Міністрів.

ГОЛОВНИЙ АРГУМЕНТ ЧИНОВНИКІВ – ГРОШІ, А ДЕПУТАТІВ – ЗДОРОВ’Я ЛЮДЕЙ

Підтримує думку щодо створення щонайменше п’яти госпітальних округів і голова фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов.

«Госпітальний округ – це основна ланка медицини, де на центральну лікарню будуть покладені функції щодо надання тих медичних послуг, більшість з яких сьогодні доступні лише у Луцьку, – пояснює депутат обласної ради. – Госпітальні округи, згідно із адміністративною реформою, повинні бути у центрах майбутніх повітів. Чиновники сьогодні виконують одну генеральну вказівку. Хочуть максимально скоротити витрати. При цьому абсолютно не думають про людей».

 

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*