На Волині готують зміни щодо розширення повноважень користування надрами

09.03.2016 / Новини

Внести зміни до законодавства та передати повноваження з надання спеціальних дозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення та розробки корисних копалин місцевого значення обласним радам пропонують члени профільної комісії Волиньради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 4-го березня – повідомляють Волинські новини.

Депутати розглянули проект звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до чинного законодавства України у галузі надрокористування.

Як зауважив голова комісії Василь Столяр, нині для користування надрами місцевого значення потрібно брати дозвіл у Києві. Депутати пропонують, аби обласна рада була останньою інстанцією в процесі погодження користування надрами місцевого значення.

«Заплутане правове регулювання у галузі надрокористування, надмірна складність процедури отримання суб’єктами господарювання спеціальних дозволів на користування надрами, ціла низка погоджень для початку видобування корисних копалин стримує процес залучення цих ресурсів в економіку області.

На нашу думку, структура і організація управління надрами в державі себе не тільки вичерпала, але й дискредитувала. Вона гальмує розвиток економічних відносин, породила нечувану корупцію, створила умови для нелегального видобутку корисних копалин», – йдеться у документі.

Автори звернення переконані, що сьогодні назріла необхідність внесення якісних змін в закони, що регулюють гірничі відносини в державі, зокрема зміни положень, пов’язаних із визначенням повноважень органів місцевого самоврядування у цій сфері, а саме в частині посилення їх ролі. У документі зазначають, що органи місцевого самоврядування усунуті від самостійного прийняття рішень про надання спеціальних дозволів на користування надрами – цей обов’язок покладений законодавством на центральний орган виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр.

«Ми вважаємо за необхідне внести зміни в Кодекс України про надра та передати повноваження з надання спеціальних дозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення та розробки корисних копалин місцевого значення обласним радам», – наголошують автори проекту рішення.

Отже, пропонують скасувати постанову Кабміну від 28.12.2011 року за № 1370 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», як таку, «що призвела до значного зменшення кількості корисних копалин місцевого значення, а відтак зменшила вплив органів місцевої влади на прийняття рішень про їх надання, призвела до значних втрат місцевих бюджетів, та повернутись до переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.1994 року за № 827».

Внесення запропонованих змін, як вважають автори звернення, сприятиме децентралізації у галузі використання надр, розширенню повноважень органів місцевого самоврядування та ефективному використанню природно-сировинного потенціалу регіонів.

Члени комісії рекомендували підтримати звернення.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*