На Волині дислокуватиметься авіація з Миколаєва

07.12.2017 / Новини

У місто Луцьк передислокується Севастопольська авіаційна бригада. Відповідне рішення схвалив Кабінет Міністрів України 15 листопада.

Про це йдеться у черговому номері газети «БУГ» від 2 грудня, – пише сайт БУГ.

До слова, 204-та Севастопольська бригада тактичної авіації (в/ч А0959) раніше дислокувалася на аеродромі «Бельбек» у Криму, а після його окупації Росією, переїхала в Миколаївську область, де дислокується до сьогодні. Один із засновників Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ» Ілля Сметанін розповів, що найближчим часом військові до Луцька не прибудуть через низку причин.

«Переліт літаків, який пересічний громадянин вважає передислокацією – це насправді її фінальний етап, який в разі повної готовності на землі може відбутись за один день. Але попередньо потрібно передислокувати наземні підрозділи забезпечення польотів, відповідне обладнання та автомобільну техніку, а це вже більш тривалий процес. Але найголовніше – організувати житло для особового складу. Бо «селити» більше тисячі людей у чисте поле – це не варіант, а в Миколаєві вони принаймні проживають у гуртожитку», – повідомив він і додав, що зараз вирішують питання про будівництво житлового комплексу для авіаторів на території військового містечка №51 (вулиця Привокзальна) в Луцьку, де колись було льотне містечко.

Причина передислокації саме до Луцька – повністю відкритий північний захід України, де поряд – Республіка Білорусь, в якій після проведення навчань «Запад-2017» у вересні цього року залишились російські війська.

Найближчі підрозділи винищувальної авіації також є у Івано-Франківську та на Житомирщині, але, як запевняє авіалюбитель Ілля, з Івано-Франківська не вистачить радіусу дії винищувачів МіГ-29, щоб долетіти до Білорусі та повернутись назад, а з-під Житомира можна просто не встигнути долетіти в умовах сучасної війни. А в Луцьку є повністю боєздатний військовий аеродром з усією необхідною інфраструктурою.

Ілля Сметанін зазначає, що військовий аеродром Луцька, враховуючи добре збережену злітно-посадкову смугу, є одним із найкращих в Україні. У 2004 році, коли 806-ий бомбардувальний авіаційний полк, який 56 років дислокувався в Луцьку, розформували, злітно-посадкова смуга Луцького військового аеродрому використовувалась мало, і тому дуже добре збереглася.

Він припускає, що передислокація 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації до Луцька відбудеться не раніше весни 2018 року, адже питання житла для військових пілотів залишається відкритим.

Аеродром фактично в межах міста, поряд обласний центр, для особового складу є місце для дозвілля, є де влаштувати сім’ї льотчиків і наземного технічного персоналу. В принципі, присутність військових завжди оживляла життя будь-якого міста. Так було і в Луцьку довгі роки. Маємо надію, що в найближчому майбутньому ці часи повернуться», – оптимістично говорить авіалюбитель.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*