На Волинь повернулася африканська чума свиней

21.02.2020 / Новини

На території Голобського лісництва, що у Ковельському районі, виявили 17 лютого труп підсвинка дикої свині.

За результатами дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Львівської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 18 лютого підтверджено ДНК вірусу африканської чуми свиней. Місце загибелі тварини продезінфіковано сухим хлорним вапном, – повідомили у відділі інформаційної політики ОДА. 

Тож наступного дня на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській райдержадміністрації ухвалили ряд першочергових заходів з локалізації спалаху АЧС.

Зокрема, спеціалісти ветеринарної медицини Ковельського району ще 17 лютого розпочали подвірні обстеження свинопоголів’я в населених пунктах Вівчицьк, Гончий Брід, Діброва, Партизанське, Майдан, Дарівка, Воля Любиьівська, Дроздні, Битень, Погиньки, Новий Мосор, Солотвин та смт Голоби.

Окрім того, надано інформацію користувачам мисливських угідь задля обстеження їхніх території на предмет виявлення хворих та загиблих тварин. Нині фактів виявлення хворих та загиблих тварин не встановлено.

На території спалаху встановлено карантин і буде проведено заходи із депопуляції диких кабанів.

У зв’язку із ситуацією, що склалася, Волинське ОУЛМГ наголошує: із метою зниження ризику розповсюдження африканської чуми свиней при контакті з дикими кабанами необхідно дотримуватись основних санітарно-гігієнічних та профілактичних заходів.

Відповідно – всіх користувачів мисливських угідь зобов’язано:

– негайно провести обстеження наданих у користування мисливських угідь із метою виявлення трупів диких свиней та тварин із підозрою на захворювання;

– забезпечити посилену круглорічну підгодівлю диких кабанів із метою запобігання міграційних процесів;

– під час проведення підгодівлі або будь-яких інших заходів, пов’язаних із вилученням тварин (або виявлених їх решток) із природного середовища дотримуватися вимог біобезпеки;

– провести роз’яснювальну роботу серед населення та мисливських колективів щодо виникнення підозри на захворювання або виявлення загиблих тварин.

Нагадаємо, що це вже не перший випадок захворювання диких свиней на АЧС. Одиничні випадки спалаху африканської чуми було виявлено у Любомльському та Ківерцівському районах. Тоді в результаті проведення комплексу заходів спалахи інфікування було зупинено на початковій стадії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*