На Шацьких озерах збільшать кількість рятувальних постів

07.07.2019 / Новини, Статті

У Шацькому районі посилять заходи щодо безпечного відпочинку, заплановано збільшити кількість постів та рятувальників на озерах краю. Такі дії мотивовані нещодавніми нещасними випадками на озері Світязь, коли загинули відпочивальники, в тому числі діти.

4 липня у Шацькій райдержадміністрації відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під керівництвом голови Шацької райдержадміністрації Василя Голядинця за участі заступників Віктора Плейтуха та Володимира Бугайчука – інформують у прес-службі Шацької райдержадміністрації.

Термінове засідання комісії  відбулося у зв` язку із виникненням надзвичайної ситуації: 3 липня на пляжі бази відпочинку «Фенікс» (урочище«Гряда»), де загинуло у воді двоє дітей.

Надзвичайну ситуацію було ліквідовано. Моторний човен Шторм-400 у складі 3-ох  водолазів відділення аварійно-рятувальних робіт селища Шацьк АРЗ СП УДСНС доставила дітей на берег. Працівниками екстреної медичної допомоги не вдалося врятувати потерпілих.

Проінформувала про місце розташування 16-ти рятувальних постів та їх технічне забезпечення, роботу рятувальників, а також позначення безпечних територій буйками Наталія Борсук – секретар комісії, завідувач сектору оборонної, мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення райдержадміністрації.

Вислухавши доповідача, керівник району, голова комісії ВасильГолядинець дав доручення представникам певних служб провести повторну перевірку щодо даних об’єктів а також роз`яснювальну роботу з власниками катамаранів та інших засобів для відпочинку щодо посилення безпеки відпочивальників.

А також звернувся до голови Шацької селищної ради (ОТГ) Людмили Цевух щодо необхідності встановлення рятувальних постів на озерах Велике Чорне та Люцимер, де рятувальниками могли б працювати представники дитячої спортивної школи, пройшовши відповідне навчання.

Це також стосується пляжів сіл Пульмо, Мельники та збільшення кількості рятувальних постів на центральному пляжі села Світязь.

 «У минулому році пройшли курси рятувальника та отримали посвідчення трьохрічної дії 37 осіб, а цього річ – 21 особа. Але чи працюють вони і де відомо не про всіх. Більшість з них задіяні на відомчих рятувальних постах (пансіонаті «Шацькі озера», базі «Гарт» та інших). Кваліфікованих кадрів, як і раніше, не вистачає» – зазначив Андрій Цвид, головний інспектор Шацького районного сектору ДСНС.

Про недостатню кількість рятувальників на базах відпочинку урочища «Гряда» повідомив й Іван Коваль, начальник КП «Будинкоуправління».

На його думку, робота 9-ти рятувальників 3-ох постів, які розміщені один від одного на відстані 300 метрів не в змозі прослідкувати за відпочивальниками, або ж змусити їх не перепливати за встановлені межі. В майбутньому покращити роботу рятувальників зможе наглядова вишка, яку щойно почали  встановлювати.

«Перешкоджає безпечному відпочинку ще й той фактор, що представники влади та відповідних служб не мають права вплинути на власників баз стосовно питань безпечного відпочинку» – додав він на завершення.

Присутня на засіданні інспекторка з ювенальної превенції сектору превенції Шацького відділення поліції Людмила Гринь, зауважила, що виїжджаючи на виклики, які стосуються загибелі дітей на воді, помітно, що бракує більше дій з боку рятувальників, а також відповідних інформаційних щитів.

«Підключіть усі свої сили та можливі ресурси, щоб якнайшвидше убезпечити відпочинок людей. Адже коли на воді виникають надзвичайні ситуації, внаслідок яких гинуть діти,  діяти потрібно негайно!» – наголосив очільник району та звернувся до представників відповідних служб стосовно негайного інформування про виникнення надзвичайних ситуацій.

1 Коментар На Шацьких озерах збільшать кількість рятувальних постів

  1. потрібно поставити щит,що через 5 метрів глибина сягає теж 5 метрів.І нехай пливуть,якщо вони камікадзе.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*