У Шацькому районі громада не може порозумітися з АТОвцями через землю

17.06.2016 / Новини

У травні на шпальтах газети “Шацький край”  було опубліковано лист-звернення про те, що у громади села Мельники відібрали землю і надали учасникам АТО.

Про це інформує Шацький край.

Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, незважаючи на думку місцевої громади, відвело земельний масив під індивідуальне садівництво площею 14,7 га. Розташований він поблизу озера Пісочне, на ньому селяни нині випасають худобу і вважають його своїм громадським пасовищем. Окрім того, селяни на зборах громади закидали, що, цитуємо «керівництво головного управління Держгеокадастру у Волинській області, яке також було запрошене на сходи селян, захід проігнорувало.

“Згідно зі статтею 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» про порядок спростування інформації, повідомляємо таке.

Земельна ділянка площею 14,7 га в урочищі Пісоцький ліс за межами с. Мельники, згідно з картографічними матеріалами 1993-1994 років, належить до земель запасу державної власності Шацької селищної ради, про що зроблений відповідний запис на планово-картографічному матеріалі. Вона ніколи не мала статусу громадського пасовища. Окрім того, відповідно до проекту роздержавлення і приватизації земель  колективної власністі підприємства «Україна», ці землі також віднесено до земель запасу, вони не були включені в державний акт на право колективної власності на землю і в подальшому не підлягали розпаюванню.

У 2014 році ця ділянка була проінвентаризована за кошти державного бюджету, їй присвоєний кадастровий номер.

Як правильно зазначено у вашому матеріалі, відповідно до статті 122 Земельного кодексу України землями сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту розпоряджаються територіальні органи Держгеокадастру. Зокрема, рішення про дозвіл на розробку проектів, про затвердження і передачу в приватну власність або ж надання в оренду у формі наказів приймає начальник головного управління Держгеокадастру в області.

Водночас, звертаємо вашу увагу, що для того, аби надати цим землям офіційного статусу громадського пасовища, керівництво селищної ради мало б діяти відповідно до визначеної законодавством процедури, а саме звернутися з відповідною заявою до Головного управління Держгеокадастру в області з заявою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки. Таких звернень до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області не надходило.

Таким чином, Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, відводячи земельний масив під індивідуальне садівництво площею 14,7 га, діяло в рамках чинного законодавства.

Окрім того, хочемо також відзначити і той факт, що офіційного запрошення керівництву Головного управління Держгеокадастру у Волинській області взяти участь у сході селян, які відбулися 22 травня у с. Мельники, не надходило.

З повагою Василь Василенко, начальник
Головного управління Держгеокадастру в області».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*