На території Гущанського лісництва визначили кращого вальника лісу (ФОТО, ВІДЕО)

01.08.2017 / Новини

ХХ ювілейні обласні змагання вальників лісу відбулись на території Гущанського лісництва державного підприємства «Прибузьке лісове господарство» 27-го липня.

Про це інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Змагання включали в себе 5 етапів: підготовку бензопили до роботи, розкряжування комбінованим різом, точне розпилювання, очищення стовбура від гілок та сучків. Найвищою кількістю балів визначалася валка дерев. Судді оцінювали точність виконання усіх етапів конкурсних завдань, враховуючи швидкість їх проходження. Одночасно зверталася увага на неухильне дотримання правил техніки безпеки.

перше місце п’ять років поспіль заслужено виборює Віталій Крисик  (ДП “Городоцьке ЛГ”). Друге місце посів Андрій Дударчук  (ДП “Шацьке учбово-досвідне лісове господарство”). Третє — Віталій Шевчук  (ДП “Ківерцівське ЛГ”). Переможцям було вручено премії у розмірі 12, 9 та 7 тисяч гривень відповідно. А в якості подарунків – ще й цінні призи від постійних спонсорів – фірм “STIHL” та “Husqvarna”.

Окремо нагородами у розмірі 2,5 тис.грн., 1,5 тис.грн. та 1 тис. грн. представник фірми “ОДЕК”нагородив на його погляд кращих учасників у номінаціях “валка лісу” (ДП “Камінь-Каширськагроліс”), “обрізання сучків” (ДП “Любешівське ЛМГ”) та “точне розкряжування деревини” (ДП “Цуманське ЛГ”).

Професія вальника лісу входить у п’ятірку найбільш небезпечних у світі. Адже, як розповідають вальники, небезпека може чатувати під будь-яким деревом.

Особливо небезпечно ліквідовувати наслідки буреломів, вітровалів чи інших природних явищ. За словами досвідчених лісогосподарників, пошкоджена деревина втрачає свої технічні якості, у зв’язку з чим знижується ціна та натомість підвищується рівень затрат при їх заготівлі. Втім найгірше те, що під час проведення робіт у таких ділянках виникає додаткова небезпека.

– Ризик збільшується у рази, – з власного досвіду розповідає кількарічний переможець змагань Віталій Крисик. – Зламані, похилені дерева валити слід згідно зі спеціальною технологією. В інакшому разі дерево може просто розколотися. А з появою вітру або за інших обставин це може призвести до трагічних наслідків.

Враховуючи підвищену небезпеку лісозаготівельних робіт, адміністрацією обласного управління та підвідомчих підприємств приділяється велика увага питанням охорони праці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*