На Любомльщині сельчани хочуть реконструювати занедбану адмінбудівлю в дитсадок та амбулаторію

22.03.2017 / Новини

У Штуні, що на Любомльщині, місцеві жителі на чолі з головою сільради (за підтримки народних обранців різних рівнів) планують реконструювати занедбані приміщення старої адмінбудівлі у заклади освіти та медицини.

У цьому населеному пункті вже тривалий час пустує чимале приміщення, в частині якого знаходиться Будинок культури,  бібліотека і сільська рада. Хоча решта його площі, при виконанні ремонних робіт та перекритті даху, цілком придатна для функціонування багатьох установ. Є там і бомбосховище.

Сама будівля була зведеною ще в 1984 році, концертний зал розрахований на 350 місць. Колись тут були ще колгоспна контора, відділення пошти та електрозв’язку.

Про це йшлося під час звітування сільського голови Олександра Зінчука у неділю, 19-го березня.

За словами очільника громади, тут можна розгорнути і дитсадок, і амбулаторію чи ФАП. Проектно-кошторисна документація, розрахована на майже 17 млн грн (вартість всіх відновлювальних робіт), уже є. Перекриття лише покрівлі коштує 1,5 млн гривень. Але є можливість залучення фінансів із світового банку на реалізацію амбулаторії.

“Ще минулої весни ми з народним депутатом Ігорем Гузем оглядали це приміщення. Наразі ми готові розгнянути можливість співфінансування перекриття даху будови у розмірі 750 тис за соціально-економічною субвенцією розвитку регіонів”, – заявив депутат райради та помічник нардепа окруу Ігор Торба.

original-u2

Про готовність в межах компетенції посприяти громаді села знайти кошти на відновлення двоповерхової будівлі зазначила й заступник голови районної ради Ганна Сачук. Окрім того, вона повідомила, що наразі думки депутатського корпусу райради проти закриття фельдшерсько-акушерських пунктів. Адже була мова про те, що діючий в Штуні ФАП підлягатиме ліквідації, як і такі ж медзаклади ще в кількох населених пунктах Любомльщини.

Начальник відділу освіти Любомльської РДА Анастасія Савош наголосила, що також намагатиметься лобіювати інтереси щодо облаштування дитсадка в цьому приміщенні, бо там, де він діє зараз, абсолютно неприйнятні умови.

“Не знала, що у 21 столітті існують ще такі садочки. Не варто навіть виділяти кошти на його реставрацію. Краще реконструювати частину занедбаної адмінбудвлі й облаштувати там нормальний сучасний дошкільний освітній заклад”, – зауважила Савош.

Прибув на збори й ще один депутат Любомльської райради Анатолій Романюк. А от Віктор Сущик – Вишнівський сільський голова,  висловив позицію щодо подальшого існування ФАПів на місцях.

“З експертом із Луцька вивчали фінансову спроможність майбутньої Вишнівської ОТГ, куди входитиме й Штунська сільрада. Ми одразу заявили, щоб до ФАПів на території підпорядкування цієї об’єднаної громади ніхто діла із закриттям не мав. Ми зможемо утримувати їх пізніше самостійно.” – пояснив Сущик.

На сходинах сельчани пообіцяли очільникові громади допомагати в реалізації запланованого та одноголосно підтримали рішення про звернення зборів селян до різних гілок влади з проханням посприяти виділенню коштів на реконструкцію будівлі.

IMG_8701IMG_8721IMG_8711IMG_8724 IMG_8740 IMG_8726IMG_8751IMG_8703

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*