На Любомльщині почали облаштовувати витоку річки Прип’ять

У селищі Головне на Любомльщині працівники Шацького міжрайонного управління водного господарства розпочали роботи по облаштуванню витоку річки Прип’ять. Ще два тижні тому (впродовж трьох останніх років) на цьому місці стояло обросле верболозом та бурянами замулене джерело. 

«Потужна водна артерія, яка у своєму гирлі так само повноводна, як Дніпро. Найбільша за площею басейну та довжиною права його притока. Річка, яка бере початок на Волині і тече по території двох держав – України та Білорусі». Такі дані ми знаходимо у довідкових джерелах про Прип’ять. А от де саме вона народжується – точної відповіді там немає. Дослідити це питання взялися місцеві водники.

«Ми довго шукали витоки Прип’яті, -розповідає начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук. – Розглядали різні версії про її початок у Шацькому або Любомльському районах. Потім нас зацікавила легенда, в якій йдеться, що початкова назва річки була «Трип’ять», тобто три по п’ять джерел. Вивчаючи старі карти, звернули увагу на місце, де зараз знаходиться гідрологічна пам’ятка природи «Попова криниця» поблизу селища Головно на Любомльщині. Поруч є урочище Прип’ять. Там і справді багато джерел з чистою водою. Є вони і в самому селищі, хоча чимало їх зараз занедбані. Тому ми дійшли висновку, що основний виток Прип’яті – поблизу Головна. Тим паче, що за місцевими переказами, звідси пішла і сама назва селища ».

Втім, за словами Ростислава Кравчука, наразі місце народження найбільшої річки Волині виглядає досить непривабливо – кругом зарослі верболозів, джерела позаносило мулом. Тому в управлінні вирішили впорядкувати навколишню місцевість

«З цим питанням ми звернулись до обласної та районної рад, – каже очільник обласного управління водних ресурсів.- Наразі нам виділили 125 тисяч на благоустрій території. Нині роботи вже розпочалися. Їх проводить Шацьке міжрайонне управління водного господарства. На сьогодні водойму біля верхів’я розчистили від наносів та замулення, чагарнику і верболозу. Влаштували основний водовідвід з азбестоцементних труб, що слугуватиме і переїздом через дорогу. Тривають роботи по облаштуванню насипів, під’їзної дороги та навколишньої території».

Після окультурення, вважає пан Кравчук, місце народження Прип’яті можна буде включити до туристичних маршрутів, що пролягають на Світязь. Від дороги Шацьк-Любомль до Головного – всього 7 кілометрів.

Таким було джерело три тижні тому.

IMG_2849  IMG_2856 IMG_2862 IMG_2870 IMG_2871 IMG_2873

Нині тут тривають роботи з чистки витоку річки, вирубки чагарників та облаштування шляху до джерела.
прп-1 прп-2 (1) прп-3 прп-4

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*