На Любомльщині вшанували полеглих воїнів-прикордонників (ФОТО)

09.05.2020 / Новини

З нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні до підніжжя пам’ятного знаку полеглим воїнам-прикордонникам, які першими вступили в бій з фашистськими загарбниками 22 червня 1941 року, що знаходиться в селі Старовойтове, поклали квіти та вшанувати їх пам’ять.

Про це повідомляють на сайті Любомльської РДА.

Участь в покладанні взяли голова районної державної адміністрації Ігор Оксенчук та його заступник Олександр Герасимчук, заступниця голови районної ради Ганна Сачук, голова Рівненської об’єднаної територіальної громади Володимир Крижук, керівники МПП «Ягодин», прикордонної служби ВПС «Рівне» та голова районної ветеранської організації Іван Рищук.

Усі присутні в скорботі та хвилиною мовчання вшанували кожного хто віддав життя, обороняючи рідну землю.

Довідково:

  • Першими 22 червня 1941 року зустріли ворога воїни-прикордонники. Особливо жорстокі бої тривали на ділянці 8-ої прикордонної застави, якою командував старший лейтенант Петро Старовойтов.
  • Для них війна розпочалася десь о третій годині ночі, коли начальник застави реагуючи на підозрілі дії німців протягом всього дня і вечора 21 червня, наказав облаштувати нову скриту вогневу точку для оборони залізничного мосту. Цього аж ніяк не могли знати гітлерівці і коли після потужного і тривалого артобстрілу пішли в атаку були зупинені вогнем саме з цієї позиції.
  • Нині на місці бою в селі Старовойтове в пункті пропуску «Ягодин» знаходиться пам’ятник і височить обеліск на якому викарбувані прізвища полеглих бійців.
  • На жаль, подальші події стали трагічними для захисників кордону – майже всі вони загинули у нерівному протистоянні.
  • П.С.Старовойтов 22 червня близько 3:00 з розрахунком станкового кулемета непомітно висунувся на підготовлену скриту позицію поблизу залізничного мосту. Прикордонники готувались зустріти ворога.
  • О 3:30 були завдані удари німецької авіації і артилерії по частинам 45-ої стрілецької дивізії, що розташовувалися в Піщі, Шацьку і Любомлі, 87-ої стрілецької і 41-ої танкової дивізій у Володимирі-Волинському і Когильно, 124-ої стрілецької дивізії-у Порицьку, Тартакові і Горохові. Бомбардувальні ескадри Люфтваффе бомбили Луцьк, Ковель, Дубно, Рівне, а також аеродроми 14-ої і 62-ої авіадивізій у Велицьку, Любитові, Млинові; Червоному Волоці.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*