На Любомльщині рятувальники затримали паліїв стерні і соломи

06.08.2019 / Новини

Під час рейдів рятувальники упіймали двох порушників, які спалювали рослинні рештки, повідомляють у Любомльському райвідділі УДСНС.

Зокрема, поблизу райцентру спалювала на своєму полі стерню жителька міста, а мешканець Руди теж у себе на полі палив солому. Усі документи направлено  в екологічну інспекцію  на притягнення до відповідальності.

Рятувальники нагадують:

  • при спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність грунту. Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур’яни.
  • спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.
  • окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. При спалюванні стерні на фермерських угіддях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин.
  •  саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж.
  • особлива небезпечно спалювати стерні на ланах, через які проходять високовольтні лінії електропередач. Дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*