На Любомльщині чоловік є почесним донором України

14.06.2020 / Новини
В.о заввідділення трансфузіології Анна Ригун, операційна медична сестра Світлана Назарко та молодша медсестра Тетяна Савчук (зліва направо).

Лише одна доза донорської крові може врятувати три життя. Мільйони людей на планеті здають кров без зайвих закликів. Не винятком є й жителі Любомльщини.

Про те, у якому стані відділення трансфузіології і скільки «Почесних донорів» має наш район розповіла в.о. завідуючої відділенням трансфузіології Любомльської лікарні Анна Ригун, передає Наше життя.

На цей момент відділення забезпечене всім необхідним для нормальної роботи. Тут мають запаси крові усіх груп та резус-факторів, свіжомороженої плазми, кріоскопітатів, є замінник білка – 10-відсодковий альбумін. Для надання пацієнтам допомоги є все, що потрібно.

Запитуємо, чи вплинула медична реформа якимось чином на відділення, на що Анна Андріївна говорить, що поки не відчули жодних змін. Реформа в процесі, можливо згодом щось зміниться, а поки все так, як і раніше.

Анна Ригун

Анна Ригун

За словами лікарки, донорська кров найчастіше використовується при акушерських кровотечах, травмах, хронічних хворобах, які супроводжуються значною втратою крові. Донорами крові можуть стати люди у віці від 18 до 60 років, які пройшли медичне обстеження:

«Донорів у нас в районі поки що вистачає, хоча можна було б і трохи більше охочих здати кров. Ми завжди раді тим, хто прийшов та захотів стати донором. Ми даємо довідку людині, і вона звільняється в день здавання крові або її компонентів від роботи на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності із збереженням за ним середнього заробітку. Також після кожної здачі крові людині надається додатковий день відпочинку із збереженням середнього заробітку».

Відділення має своїх «постійних» відвідувачів, які здають кров регулярно. Є в районі й одна людина, яка має звання «Почесний донор України» (для цього потрібно здати кров у кількості 40 максимально допустимих доз, або 18 літрів). Це Микола Шафран із села Ладинь. Згодом таке ж звання можуть отримати ще кілька донорів, яким залишилося здати зовсім небагато крові.

«За місяць ми повинні прийняти кров від 65 донорів, за рік виходить 780. Зараз, у зв’язку з карантином, ми норму трішки не виконуємо, проте стараємося. Ми час від часу домовляємося на певний день та їздимо по селах Любомльщини, де збираємо кров в охочих. Час від часу проводимо акції «Днів донора», аби до цієї благородної справи залучити якомога більше населення», — каже Анна Андріївна.

Здати донорську кров можна у відділенні трансфузіології. Прийом донорів проводиться щоденно в робочі дні. При собі треба мати паспорт та ідентифікаційний код. Взагалі регулярна втрата крові є корисною, бо крововтрата в такому обсязі посилює імунітет, омолоджує склад крові, покращує роботу кісткового мозку, донори рідше хворіють на інфекційні серцево-судинні, онкологічні захворювання. Також варто взяти до уваги ще одну складову донорства – донор здатний відчувати колосальний емоційний підйом після звершення доброї справи.

Важливо знати, що за три дні до здавання крові не можна приймати ліки, до складу яких входять анальгетики та аспірин, за два дні слід відмовитися від вживання алкоголю. За день до процедури не треба вживати жирну, копчену, гостру, смажену їжу, яйця, молоко, масло. Процедура здачі крові триває близько 10 хвилин.

Олександр ХОМІЧ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*