На календарі 6 травня: “Єгорій землю відмикає”

06.05.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.47, зайде о 20.53. Тривалість дня — 15 год. 06  хв..

* * *

Іменинники: Олександра, Анатолій, Георгій.

* * *

6 травня в історії України

1920 — завершення І Зимового походу армії УНР.

1990 — рішенням Львівської обласної ради народних депутатів поновлено в правах Українську греко-католицьку церкву.

* * *

Про це писав Кордон рік тому

У Любомлі лунали “Юріївські наспіви” (ФОТО)

Традиційний фольклорний захід, який у місті проводиться вже багато років поспіль, зібрав на центральній площі міста аматорів сцени з різних куточків району. Упродовж двох годин глядачі насолоджувалися чудовим співом і обрядовими і хореографічними композиціями художніх колективів і солістів. Неподалік сцени діяла підготовлена клубними працівниками мистецька акція “Українські традиційні страви”, де можна було скуштувати вироби національної кухні. Також на святі експонувалася виставка національного одягу та вишитих рушників 20-50 років минулого століття, яку підготували працівники краєзнавчого музею, а також виставка-інсталяція “Предки їли і нам веліли” та книжкова виставка “Юрієва роса — краща від вівса”, підготовлена працівниками районної бібліотеки.

* * *

Погода 6 травня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, вітер північно-західний, 7-12 м/с, температура повітря +13…+15. Вночі — можливий дощ, вітер північно-західний, 5-10 м/с, +7…+9 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

6 травня відзначається день пам’яті великомученика Георгія Побідоносця. У народі його називали Єгорій Весняний, і пов’язано це було з приходом весни. За народним повір’ям, Єгорій Весняний володіє чарівними ключами, котрими відмикає весняну землю і випускає росу, від чого розпочинається бурхливий ріст трав: “Єгорій землю відмикає”. У цей час прилітають ластівки: “Ластівка прилетіла, скоро грім загримить”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*