На календарі 5 вересня: журавлі потягнули на південь — зима прийде рано

05.09.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 6.18, зайде о 19.34. Тривалість дня — 13 год. 16  хв.

* * *

Іменинники: Арсеній, Юрій, Георгій,  Єгор

* * *

5 вересня в історії України

1657 — до повноліття Юрія Хмельницького гетьманом України обраний Іван Виговський.

1943 — у Києві гітлерівці спалили будинок Київського державного університету ім. Т. Шевченка.

1967 — амністія кримських татар без права повернення в Крим. Президія Верховної Ради СРСР постановила: «Перше — скасувати відповідні рішення державних органів у частині, що містила огульні обвинувачення щодо громадян татарської національності, які проживали в Криму». Але водночас — «друге — відзначити, що татари, які раніше проживали в Криму, вкорінилися на території Узбецької та інших союзних республік».

1997 — у Києві відбувся перший саміт на найвищому рівні Україна-ЄС, у якому взяли участь президент України Леонід Кучма, прем’єр-міністр України Валерій Пустовойтенко, голова Європейської комісії Жак Сантер і прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер як головуючий у Раді ЄС.

* * *

Про це писав “Кордон” рік тому

В Острівках відбулася спільна молитва пам’яті

В урочищі Острівки (Рівненська об’єднана територіальна громада) на парафіяльному кладовищі відбулася Свята Меса та покладання квітів до пам’ятного Меморіалу загиблим полякам в 1943 році.

На спільну молитву прибуло чимало людей. Також в Острівки прибули офіційні представники обох країн. Колишні польські селя Воля Островецька та Янківці в роки Другої світової війни постраждали найбільше, тому усі учасники Святої Меси з розумінням відносяться до підтримки дружби, добросусідства, взаємодопомоги між Україною та Польщею, та розуміють заваді людських відносин не повинно бути жодних перепон чи непорозумінь.

* * *

Погода 5 вересня

На сьогодні синоптики прогнозують мінливу хмарність, переважно без опадів, вітер північно-східний, 5-10 м/с, температура повітря +21…+23. Вночі — мінлива хмарність, опади не очікуються, вітер південно-східний, 3-8 м/с, +9…+11 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

5 вересня відзначається день святого Лупа. Погоду цього дня у далекі часи передбачали журавлі: якщо вони на південь потягнули, то зима прийде рано; якщо ж журавлі полетять низько — зима буде теплою; полетять високо — холодною; якщо летять низько, швидко, мовчки — чекайте незабаром негоди.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*