На календарі 5 січня: яка погода — такий і листопад

05.01.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.27, зайде о 16.31. Тривалість дня — 8 год. 04 хв.

* * *

Іменинники: Павло, Давид, Василь, Єва.

* * *

5 січня в історії України

1918 — після переходу влади в Україні у грудні 1918 року до рук Директорії на чолі з Володимиром Винниченком та Симоном Петлюрою основною грошовою одиницею відновленої УНР знову проголошено гривню.

1970 — Луганськ перейменовано на Ворошиловград.

* * *

Про це писав «КОРДОН» рік тому

Бірківськими яблуками смакуватимуть бійці на Сході

У передсвяткових клопотах, готуючись до одного з найбільших християнських свят — Різдва Христового, усім нам не завадило б пам’ятати, завдяки кому ми можемо його відзначати у теплі, затишку і під мирним небом.

Мова — про наших солдатів, яким судилося зустрічати це свято в окопах. На щастя, є серед нас люди, які не забувають про наших захисників. Чудовий різдвяний подарунок — понад півтонни яблук з великого родинного саду — передав через волонтерів для українських воїнів житель села Бірки, що на Любомльщині, Сергій Козачук.

* * *

Погода 5 січня

Хмарно з проясненнями. Місцями невеликий мокрий сніг. На дорогах ожеледиця. Вітер північно-західний, 7-12 м/с, місцями пориви 15-20 м/с. Температура вночі від 4º морозу до 1º тепла, вдень від 1º морозу до 4º тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

5 січня вшановується пам’ять святих Теодула (Федула), Саторника та інших. З цього дня уже розпочиналась активна підготовка до Різдвяних свят: прийнято було прибрати будинок і готувати кутю. Наші предки за погодою цього дня передбачали погоду листопада. Для цього дня характерна вітряна погода, тому в минулі часи говорили: «Прийшов Федул, вітер подув» — що вказувало на хороший урожай. Сприятливою ознакою для врожаю вважаються ясні дні під час усього Різдвяного посту (28 листопада — 6 січня).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*