На календарі 5 грудня: “Прокіп снігом ступає — дорогу копає”

05.12.2018 / Новини

Сьогодні сонце зійде о 8.11, зайде о 16.17. Тривалість дня — 8 год. 06 хв.

Повний Місяць 3 грудня, захід 8.32, схід 18.32

* * *

Іменинники: Валер’ян, Максим, Михайло, Петро, Прокіп.

* * *

5 грудня в історії України

Сьогодні відзначається:

– День працівників статистики

– Міжнародний день добровольців заради економічного і соціального розвитку

– Всесвітній день грунтів

1917 — в Києві відкрито Українську державну академію мистецтв, її першим ректором став графік Георгій Нарбут;

1994 — в обмін на відмову України від ядерної зброї в Будапешті підписали меморандум про надання їй гарантій безпеки з боку ядерних держав — США, Великої Британії та Росії;

2001 — розпочався перший Всеукраїнський перепис населення, який засвідчив: в Україні проживає 48 мільйонів 457 тисяч громадян.

* * *

Про це писав “КОРДОН” рік тому

Лікарі з Любомльщини стали віце-чемпіонами України з футзалу

Лікарі Любомльської ЦРЛ Леонід Луць і Микола Абрамчук у складі збірної Волині стали срібними призерами Чемпіонату України з футзалу, який відбувся у Житомирі під егідою Української футбольної асоціації медиків. На шляху до призового місця волиняни спершу успішно подолали груповий етап, дійшли аж до фіналу, де, на жаль, поступилися з рахунком 1:5 івано-франківцям. Цей єдиний гол у складі волинян забив Леонід Луць.

* * *

Погода 5 грудня

На сьогодні синоптики прогнозують мінливу хмарність, опади не очікуються, вітер північно-західний, 5-10 м/с, температура повітря 0…+2. Вночі — ясно, без опадів, вітер західний, 3-8 м/с, -2…-4 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

5 грудня вшановується пам’ять святого Прокопія. Для цього дня в народі існувало багато приказок, і пов’язані вони були зі становленням санного шляху: “Прокіп снігом ступає — дорогу копає”, “Прийшов Прокіп — розрив замет”, “Прокіп дорогу прокопає, а Катерина (7 грудня) закатає”. Цього дня заглядали у пташині гнізда: якщо в них багато пуху, сухої трави і соломи — пернаті відчува,ють холодну зиму.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*