На календарі 30 червня: “На Мануїла погода дощова — зима буде сніжною”

30.06.2018 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.11, зайде о 21.43. Тривалість дня — 16 год. 32  хв.

Повний Місяць 28 червня, захід — 7.13, схід — 23.08.

* * *

Іменинники: Микита, Йосип, Кирило.

* * *

30 червня в історії України

1907 — народився політичний і військовий діяч Роман Шухевич

1941 — у Львові проголошено Акт відновлення державності України.

1991 — у Сімферополі закінчилася перша сесія курултаю кримських татар, на котрій було сформовано Меджліс кримськотатарського народу.

* * *

Про це писав Кордон рік тому

Буревій знеструмив половину населених пунктів Любомльщини

У четвер, 29-го червня, після обіду розпочалась гроза, якій передував сильний вітер, що наробив лиха на Любомльщині. Після вирування негоди майже половина населених пунктів району залишилась без світла: пошкоджені 6 ліній електромереж. Буревій позривав дахи на кількох будинках. На ранок повністю відключеними від електроенергії  залишалося 10 сіл і ще 5 частково.

* * *

Погода 30 червня

На сьогодні синоптики прогнозують дощ, вітер північно-західний, 7-12 м/с, температура повітря +17…+19. Вночі — можливий дощ, вітер північно-західний, 5-10 м/с, +7…+9 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

30 червня вшановується пам’ять священномучеників Мануїла і Ісмаїла. У минулі часи говорили: “На Мануїла сонце застоюється (уповільнюється в зеніті)”. Цю народну прикмету підтверджують дані астрономів: дійсно, до цього часу Земля знижує швидкість руху навколо Сонця. На нічному небі у цей час можна побачити блискавиці. Наші предки у цей день прислуховувались до дерев: якщо сосна звенить, а дуб — стогне, значить бурі не обминути. А ще в народі кажуть: “Якщо на Мануїла погода дощова, то зима буде сніжною”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*