На календарі 29 січня: вітер з півночі — чекай сильного морозу

29.01.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.04, зайде о 17.09. Тривалість дня — 9 год. 05 хв.

* * *

Іменинники: Максим, Петро, Іван, Георгій, Юрій.

* * *

29 січня в історії України

1804 — у Харкові відкрився Імператорський університет, нині Харківський національний університет імені Василя Каразіна. Це найстаріший після Львівського вищий навчальний заклад сучасної України.

1918 — битва під Крутами. Бій між чотирьохтисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 київськими студентами, які захищали підступи до Києва, тривав 5 годин.

1992 — в Україні зареєстровано Всеукраїнське об’єднання «Просвіта».

* * *

Про це писав «КОРДОН» рік тому

Українці помирають через неправильне харчування

Україна на другому місці в світі за смертністю через серцево-судинні хвороби. І на першому – в Європі. Чотири смерті із десяти – через хвороби серця, пов’язані із раціоном. Їм можна було запобігти, стверджують науковці, – інформує ВВС Україна.

Де систематична помилка українців? Забагато хліба, солодощів, солі, смаження на соняшниковій олії, замало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби. Зате українці споживають багато алкоголю.

* * *

Погода 29 січня

Хмарно. Дощ з переходом в мокрий сніг. Місцями налипання мокрого снігу, слабка ожеледь. На дорогах ожеледиця. Вітер західний, 7-12 м/с, вранці та вдень місцями пориви вітру 15-20 м/с. Температура вночі від 2º морозу до 3º тепла, вдень 0-5º тепла Луцьку вночі 0-2º тепла, вдень 1-3º тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

29 січня відзначається день поклоніння чесним оковам апостола Петра. У народі цей день був відомий під назвою Петра-покорму, оскільки до цього часу в селян виходила половина зимового корму для худоби. З цього приводу народ підмітив: «Якщо в коморі житнього хліба залишилось більше половини, бути хорошому врожаю». Погоду цього дня передбачав вітер: якщо він дув з північної сторони, очікували сильного морозу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*