На календарі 29 червня: події, факти, прогнози

29.06.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.11, зайде о 21.43. Тривалість дня — 16 год. 32  хв.

* * *

Іменинники: Никифор, Марко.

* * *

29 червня в історії України

1849 — народилася Олена Пчілка (Ольга Косач), українська письменниця і культурна діячка, мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова.

1945 — Закарпаття, що перебувало під юрисдикцією Чехословаччини, приєднано до Української РСР.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

Чи відновить рух потяг “Здолбунів-Хелм” через Любомль

Ковельські депутати прийняли рішення звернутися до керівництва держави та області, щоб домогтися відновлення руху потяга «Здолбунів-Ковель-Хелм».

Нагадаємо, поїзд № 751/752 «Здолбунів — Хелм — Здолбунів» з 19-го червня припинив курсування. Як пояснив раніше “КОРДОНу” начальник станції «Ягодин» Микола Бришко, така ситуація щодо здолбунівського “Інтерсіті” тимчасова, до введення в дію нового графіку руху поїздів на 2019-2020 роки.

Однак вже до кінця червня ковельські депутати прийняли рішення звернутися до керівництва держави та області, щоб домогтися відновлення руху потяга «Здолбунів-Ковель-Хелм» негайно.

Відповідне звернення адресували Президенту В. Зеленському, Прем’єр-Міністру В. Гройсману, голові Верховної Ради А. Парубію, нардепу С. Івахіву, міністру інфраструктури В.Омеляну та голові ОДА О.Киричуку. Про це йдеться на сайті Ковельради.

«Слід зазначити, що місто Ковель залишається важливим стратегічним залізничним вузлом і має пряме сполучення з містами Київом, Одесою, Харковом, Львовом та Чернівцями. Залізничне сполучення з містом Хелмом сприяє підвищеній діловій активності та розвитку нашого регіону», – йдеться в документі.

* * *

Погода 29 червня

Мінлива хмарність. Вночі місцями невеликий короткочасний дощ. Вдень короткочасний дощ. Гроза. Вітер північно-західний, 7-12 м/с, вдень місцями шквали 15-20 м/с. Температура по області вночі 14-19º, вдень 25-30º.

* * *

Народний прогноз погоди

29 червня відзначається день пам’яті святителя Тихона Амафунтського. У народі говорили: “На Тихона сонце йде тихіше”. Це вважається найтихіший день у році. З Тихона закінчується молоде літо, настає зріле. У цей день влаштовували обід для людей, які удобрювали гноєм поля. Ці люди були дуже потрібні, тому що: “Де зайва гною колижка, там зайва буханка хліба”. Наші пращури примітили, якщо бджоли вранці граються — буде ясний день, товчуться — до негоди.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*