На календарі 28 березня: прилетіли чайки — чекай тепла

28.03.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 7.08, зайде о 19.49. Тривалість дня — 12 год. 41 хв.

* * *

Іменинники: Олександр, Денис.

* * *

28 березня в історії України

1840 — підготовлено до друку першу збірку Тараса Шевченка “Кобзар”, в якій було вміщено поезії: “Думи мої, думи мої”, “Перебендя”, “Катерина”, “Тополя”, “Думка” («Нащо мені чорні брови»), “До Основ’яненка”, “Іван Підкова”, “Тарасова ніч”.

1918 — почало роботу Українське телеграфне агентство.

1925 — народився Дмитро Гнатюк, український оперний співак, баритон.

1929 — у праці “Завоювання міжпланетних просторів” учений-самоук із Полтави Юрій Кондратюк першим у світі вивів основне рівняння польоту ракети, виклав теорію багатоступеневих ракет та дослідив енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів.

Про це писав Кордон рік тому

Депутати Любомльської ОТГ не підтримали ідею з червоно-чорним прапором

На сесії Любомльської ОТГ, що відбулася у середу, 28-го березня, депутати від фракції ВО “Свобода” звернулися до колег з пропозицією у дні, пов’язані з визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшанування пам’яті Героїв на адмінприміщенні міськради, на приміщеннях підприємств, установ, організацій усіх форм власності, громадських об’єднань разом із державним підіймати революційний червоно-чорний прапор ОУН. Втім, при обговоренні питання єдиної думки з цього приводу не було: одні депутати закликали прийняти позитивне рішення, інші ж доводили, що вони не проти червоно-чорного прапора як такого, але вивішувати його на приміщеннях — не на часі. Власне, результат голосування був прогнозованим: переважна більшість обранців утрималася, відтак, рішення не прийняли.

* * *

Погода 28 березня

На сьогодні синоптики прогнозують дощ з мокрим снігом, вітер північно-західний, 5-10 м/с, температура повітря +6…+8. Вночі — мінлива хманісрть, опади не очікуються, вітер північно-західний, 3-5 м/с, -1…+1 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

28 березня вшановується пам’ять мучеників Агапія, Пуплія та ін. Погоду цього дня передвіщають вода і птахи. У давнину помітили: якщо весняна вода тече повільно, то рік очікується важким. Якщо ж у цей день прилітають чайки, то можна чекати тепла. У наших пращурів був такий звичай: якщо цієї ночі почуєш, як виє собака, слід повернути подушку, щоб сон був хорошим.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*