На календарі 28 березня: прилетіли чайки — чекай тепла

28.03.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 7.08, зайде о 19.49. Тривалість дня — 12 год. 41 хв.

* * *

Іменинники: Олександр, Денис.

* * *

28 березня в історії України

1840 — підготовлено до друку першу збірку Тараса Шевченка “Кобзар”, в якій було вміщено поезії: “Думи мої, думи мої”, “Перебендя”, “Катерина”, “Тополя”, “Думка” («Нащо мені чорні брови»), “До Основ’яненка”, “Іван Підкова”, “Тарасова ніч”.

1918 — почало роботу Українське телеграфне агентство.

1925 — народився Дмитро Гнатюк, український оперний співак, баритон.

1929 — у праці “Завоювання міжпланетних просторів” учений-самоук із Полтави Юрій Кондратюк першим у світі вивів основне рівняння польоту ракети, виклав теорію багатоступеневих ракет та дослідив енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

Учениця Гущанського ліцею – призерка Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв (ФОТО)

У м. Тернопіль відбувся Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв закладів освіти системи Міністерства освіти і науки України “Край, в якому я живу”. Третє місце в номінації “військово-історичні музеї” здобула учениця Гущанського ліцею Рівненської ОТГ Тетяна Світюк, яка виступила із презентацією музею прикордонної слави.

Переможців та призерів конкурсу нагороджено дипломами Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та подарунками від організаторів заходу.

* * *

Погода 28 березня

Мінлива хмарність. Без опадів. Вітер східний, 5-10 м/с. Температура вночі від 2º морозу до 3º тепла, вдень 10-15º тепла у Луцьку вночі 1º морозу до 1º тепла, вдень 11-13º тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

28 березня вшановується пам’ять мучеників Агапія, Пуплія та ін. Погоду цього дня передвіщають вода і птахи. У давнину помітили: якщо весняна вода тече повільно, то рік очікується важким. Якщо ж у цей день прилітають чайки, то можна чекати тепла. У наших пращурів був такий звичай: якщо цієї ночі почуєш, як виє собака, слід повернути подушку, щоб сон був хорошим.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*