На календарі 26 травня: багато комарів — багато ягід і грибів влітку

26.05.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.19, зайде о 21.22. Тривалість дня — 16 год. 03  хв.

* * *

Іменинники: Ірина, Олександр, Макар, Георгій.

* * *

26 травня в історії України

1648 — козацьке військо на чолі з Богданом Хмельницьким здобуло перемогу над польськими загонами в битві під Корсунем.

1901 — народився Борис Грабовський, вітчизняний фізик, син видатного українського поета-демократа Павла Грабовського, творець електронної системи передачі на відстань рухомого зображення.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

В Україні заборонили 9 препаратів через небезпечну речовину

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками встановила заборону на реалізацію та використання одразу 11 препаратів виробництва України, Франції, Польщі та Італії. 9 з цих ліків містять речовину, що призводить до хвороб серця.

Діюча речовина таких препаратів як “Сінуспал”, “Аміспірон ІС”, “Бронхомакс”, “Інспірон”, “Фенспіриду Гідрохлорид”, – фенспірид – може призвести до порушення серцевого ритму, інфаркту міокарду, інфекційного або алергійного ураження серцевого м’яза. Окрім проблем з серцем фенспірид може викликати такі побічні ефекти, як сонливість і втому, болі в жовчному, проблеми з шкірою.

“Панадол Бебі” заборонили через маркування російською мовою, а “Спирт Етиловий” – через завищеність показника “Оптична довжина”.

* * *

Погода 26 травня

Хмарно з проясненнями. Вночі без істотних опадів, вдень короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно-східний, 5-10 м/с. Температура вночі 3-8º тепла, вдень 14-19º тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

26 травня відзначається день пам’яті мучениці Лукерії. У народі її називали Комарницею. Хоча асоціації з цими комахами у нас не зовсім приємні, але саме їх чимала кількість передбачає достаток ягід і грибів влітку. У давнину говорили: “Багато комарів — готуй по ягоди коробів, багато мошок — готуй по гриби козуб”. Якщо у цей день ластівки літають низько, незабаром можна чекати дощу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*