На календарі 26 січня: навколо Місяця туманне коло — чекай заметілі

26.01.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.08, зайде о 17.04. Тривалість дня — 8 год. 56 хв.

* * *

Іменинники: Петро, Яків, Максим.

* * *

26 січня в історії України

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Японією.

2001 — у Чорному морі затонув український теплохід «Пам’ять Меркурія», на борту якого було 54 особи. 12 людей загинули, восьмеро зникли безвісти.

* * *

Про це писав «КОРДОН» рік тому

Піща: нову школу будують вже півстоліття

У селах Волині понад двісті малочисельних і малокомплектних шкіл, чимало з яких розташовані в старих, малопристосованих приміщеннях. На жаль, ця проблема стосується і деяких великих шкіл.

У селі Піща Шацького району, школа теж розташована в кількох старих будівлях. Головний корпус – цегляний, збудований земством для школи ще в 1913 році, решта дерев’яні, які давно б слід розібрати на дрова (село, як і весь Шацький район, не газифіковане). В одній із таких хатинок «на курячих лапках», що найближче до озера Піщанського, вчаться учні початкових класів. Поселили їх у ній тому, що найтепліша. Зручності для дітей більш як за сотню метрів на вулиці. Тож у зимову пору часто хворіють.

* * *

Погода 26 січня

Мінлива хмарність. Без опадів. Місцями ожеледиця. Вітер південно-західний, 5-10 м/с. Температура вночі від 2º морозу до 3º тепла, вдень 2-7º тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

26 січня вшановується пам’ять преподобного Яреми, затворника. Погоду цього дня визначали за місяцем: якщо навколо нього було туманне коло, очікували заметіль. Наші пращури прислуховувалися до лісу і спостерігали за тваринами, щоб дізнатись про майбутню погоду. Якщо ліс тріщить — мороз буде стояти довго, якщо ліс шумить, незабаром буде сніг та відлига. Якщо на Яреми киця мордочку ховає — бути морозу; собака лежить, звернувшись — на холод, витягнулася — на тепло.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*