На календарі 26 липня: у народі цей день вважається серединою літа

26.07.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.40, зайде о 21.20. Тривалість дня — 15 год. 40  хв.

* * *

Іменинники: Антон, Степан.

* * *

26 липня в історії України

1880 — народився Володимир Винниченко, український письменник і політичний діяч.

1929 — на екрани вийшов фільм Олександра Довженка “Арсенал”.

1931 — народивсь Іван Дзюба, український літературознавець, дисидент радянських часів.

1945 — на маріупольському заводі “Азовсталь” відновлена перша домна

2008 — повінь, зумовлена дощами, в західних областях України. Підтоплено понад 21 тисячу будівель, багато зруйновано. Цього дня в Івано-Франківській області загинуло шестеро людей, напередодні — двоє

* * *

Про це писав “Кордон” рік тому

Молода екстремалка з Куснищ зробила перший у житті стрибок з парашутом

Командний стрибок нещодавно здійснили молоді екстремали із села Куснища. Єдиною дівчиною того дня у літаку була Оксана Васютич. Вона ділиться:

“Я уже дуже давно хотіла це зробити, а тут за компанію ще запропонував бути брат із другом. Ми вирішили надумане не відкладати. І хоча на заплановані вихідні у Львові через несприятливу погоду виконати стрибок не вдалося, ми зробили це поблизу міста Рівне.

За ці кілька хвилин польоту я встигла намилуватися краєвидами, відчути легкість і кайф, роздивитися своїх друзів і спробувати усі методи керування парашутом. Словами це не описати. Уже планую найближчим часом стрибок із більшої висоти — 3 км, а це уже близько чотирьох тисяч гривень за стрибок з інструктором. Цей коштував тисячу триста за кілометр”.

* * *

Погода 26 липня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, місцями грози, вітер західний, 5-10 м/с, температура повітря +23…+25. Вночі — мінлива хмарність, переважно без опадів, вітер південно-східний, 1-3 м/с, +15…+17 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

26 липня відзначається собор Архангела Гавриїла. За народним календарем цей день вважається серединою літа. Якщо 26 липня сухо, то осінь буде довга, тепла і суха. Наші предки цього дня спостерігали за ластівками: якщо вони низько літають, осінь буде довга. З цього часу у деяких місцях граки починають збиратись у перші осінні зграї.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*